CGK: Contact met kerken Oost-Europa soms lastig
NUNSPEET – De contacten van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) met kerken in Oost-Europa verlopen niet zo soepel. Oorzaak is dat Oost-Europese kerken de boot afhouden, verdeeld zijn of niet reageren op uitnodigingen.
Dat zei deputaat prof. dr. H. G. L. Peels donderdagmorgen bij de bespreking van het rapport van het deputaatschap buitenlandse kerken. De generale synode van de CGK is in Nunspeet bijeen voor de tweede vergaderweek.
De CGK willen zich in hun contacten met buitenlandse kerken meer richten op de kerken in Oost-Europa, zo sprak de synode al eerder uit. De Biserica Evanghelica Romania (BER) in Roemenië houdt de boot echter af, meldde prof. Peels. De BER wil waar nodig wel samenwerken, maar zal daar dan zelf om vragen. De BER voelt niet voor „opdringerige” hulpverleningsprojecten.
Contacten met de kerk in Hongarije zijn ook lastig omdat deze kerk geen duidelijke eenheid vormt, aldus de deputaat. „Er is sprake van een heel bont kerkgezelschap.” Pogingen contact te leggen met kerken in Tsjechië hebben ook geen resultaat gehad.
De synode droeg de deputaten op de contacten voort te zetten. Ouderling M. H. Baan (Middelharnis) stelde daarbij voor ook de kanalen van hulpverleningsorganisaties als Kom Over En Help en Hulp Oost-Europa (HOE) te benutten, vanwege de goede contacten die deze instellingen al in Oost-Europa hebben.
De synode besloot de contacten met de Free Church of Scotland en de Free Church of Scotland Continuing voort te zetten, de ontwikkelingen in Schotland te blijven volgen en „waar mogelijk alles te doen om een verzoening te bevorderen” na de scheuring in 2000.
De CGK zet de „verkennende gesprekken” met de Heritage Reformed Churches (HRC) in Noord-Amerika voort. Ds. K. Visser (Barendrecht) vroeg de deputaten of in die gesprekken de „pijnlijke breuk” met de Netherlands Reformed Congregations (waaruit de HRC zijn ontstaan), de zusterkerk van de Gereformeerde Gemeenten, ter sprake is gekomen. Prof. Peels antwoordde dat de contacten daarvoor nog „te pril” zijn.
De CGK blijven verder vooral contact onderhouden met de kerken die zijn aangesloten bij de International Conference of Reformed Churches (ICRC) en de Europese variant daarvan: de ECRC.
Prof. Peels gaf aan dat het deputaatschap in 2013 met een nieuw voorstel naar de synode wil komen over de samenwerking met buitenlandse kerken, omdat de noodzakelijke mankracht en beperkte financiële middelen een heroverweging nodig maken.
Trouw aan belijdenis
Aan het begin van de morgenvergadering bracht drs. Heon Soon Kim de groeten over van de Koreaanse zusterkerk de Independent Reformed Church. Prof. A. du Plooy, rector van de Theologische School van de Gereformeerde Kerk van Zuid-Afrika, deed hetzelfde namens zijn kerk. Ds. David Fraser sprak de synode toe namens de Free Church of Scotland Continuing. Hij riep de synode op trouw te blijven aan de geformeerde belijdenis. Ds. D. Brienen sprak namens de Union Nationale de Églises Protestantes Réformées Évangeliques de France.
Op voorstel van ds. W. N. Middelkoop (Urk) werden de vertegenwoordigers van de buitenlandse kerken opgedragen in het gebed en toegezongen door de synodeleden.