Binnenland

„Vermoedelijk was er iets mis met de stempels”

ROTTERDAM (ANP) – Vermoedelijk is er iets misgegaan met de stempels die de vloer van de derde verdieping tijdelijk moesten ondersteunen. „Misschien waren ze te lang, waardoor ze als satéprikkers zijn weggeknikt”, vertelt Karel Terwel, docent constructief ontwerper en onderzoeker constructieve veiligheid bij de TU Delft.

21 October 2010 18:26Gewijzigd op 14 November 2020 12:14
Het ingestorte pand aan de Hennekijnstraat in Rotterdam. Foto ANP
Het ingestorte pand aan de Hennekijnstraat in Rotterdam. Foto ANP

Stempels, ook wel stutten genoemd, zijn bouwconctructies die verticale krachten moeten opvangen. Dat is tijdelijk, zo lang de eigenlijke, definitieve constructie dit nog niet zelf kan.

Terwel is na het ongeluk direct naar ‘The BTower Rotterdam’ naast de Bijenkorf gereden om poolshoogte te nemen. Op de zelfgemaakte foto’s zag hij dat de vloer van de derde verdieping op de eerste is gevallen. „Voor zover ik kan zien was er helemaal geen tweede verdieping in dat gedeelte van het gebouw. Misschien was het de entree, om het geheel een ruimtelijk gevoel te geven”, vertelt Terwel.

De stempels waren relatief lang, omdat ze het verschil tussen de eerste en de derde verdieping moesten overbruggen. Terwel vermoedt dat de lange stempels het gewicht van de vloeibare vloer niet hebben kunnen opvangen.

De onderzoeker constructieve veiligheid zegt dat er in Nederland „veel mis gaat” op het gebied van bouwconstructies. In dat verband noemt hij onder meer de toneeltoren in Hoorn, het appartementencomplex aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam, de parkeergarage in Tiel, de balkons in Maastricht en de steigers in de Amercentrale in Geertruidenberg.

„Er zijn te veel partijen betrokken bij een bouwproject. Dan gaat er nog wel eens wat mis in de communicatie”, zegt Terwel, die denkt dat er ook veel fout gaat door zuinigheid. „We willen in Nederland graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer