Binnenland

Schippers is het, maar ben jij al donor?

DEN HAAG (ANP) – Edith Schippers (Volksgezondheid) vroeg het haar collega Marlies Veldhuijzen van Zanten donderdag al, maar ook de eerste de beste die ze tegenkomt in het Tweede Kamergebouw legt ze de vraag voor: Ben jij al donor?

21 October 2010 18:47Gewijzigd op 14 November 2020 12:14
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengt donderdag een bezoek aan de Donorroadshow in Den Haag. Tijdens het evenement kunnen voorbijgangers vragen stellen aan medische professionals en aan mensen die een transplantatie h
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengt donderdag een bezoek aan de Donorroadshow in Den Haag. Tijdens het evenement kunnen voorbijgangers vragen stellen aan medische professionals en aan mensen die een transplantatie h

De kersverse bewindsvrouw beloofde dat donderdag bij haar eerste publieke optreden tijdens de donorroadshow. Via onder meer een interactieve tentoonstelling in de speciale donortruck wordt tot en met zondag aandacht gevraagd voor het belang van donorregistratie. Wie donderdag op het Haagse Buitenhof was, kreeg dan ook de vraag voorgelegd: ben jij al donor?

Schippers draagt sinds ze op haar twaalfde een donorcodicil invulde, het papiertje altijd bij zich „in de binnenzak”. Ze vindt het van groot belang dat mensen erover nadenken of ze donor willen zijn en daar met naaste familie over praten. Want: „Het is van groot belang dat de familie het weet en er niet pas aan het ziekenhuisbed achterkomt”.

Wat betreft de nieuwe minister voor Volksgezondheid moeten mensen zichzelf de vraag stellen of zij een orgaan zouden willen ontvangen als dat nodig is. Als het antwoord ja is, denk er dan eens over na of je zelf donor wilt worden, is de boodschap van Schippers. Zeven miljoen Nederlanders hebben nog niet laten registreren of ze wel of niet donor willen zijn. Van de 5,4 miljoen mensen die dat wel deden, zegt de helft ja tegen orgaandonatie.

In Nederland moet je aangeven of je organen na de dood beschikbaar mogen worden gesteld voor transplantatie. In veel andere landen bestaat een automatische donorregistratie. Iedereen is daar orgaandonor, tenzij iemand duidelijk aangeeft dat niet te willen. In de Tweede Kamer klonk eerder de roep om het zogeheten Actieve Donor Registratiesysteem.

Maar volgens toenmalig minister Ab Klink zouden de wachtlijsten voor orgaandonatie echt niet in klap verdwijnen door een systeemwijziging. Ook volgens Schippers maakt het niet zoveel uit welk systeem er wordt gehanteerd. Zij vindt het met name van belang dat vooral in de ziekenhuizen de zaken goed op orde zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer