Binnenland

Rechercheurs spil in zaak vuurwerkramp

Spraken de twee dissidente rechercheurs die de integriteit van het politieonderzoek naar de vuurwerkramp in twijfel hebben getrokken de waarheid of niet? Op de laatste dag van het hoger beroep in de drie strafzaken met betrekking tot de vuurwerkamp bleek deze vraag dinsdag voor het hof in Arnhem opnieuw cruciaal.

29 April 2003 23:22Gewijzigd op 14 November 2020 00:17Leestijd 4 minuten

Volgens advocaat-generaal A. Welschen zijn de beweringen van de twee dat er geknoeid is met bewijsmateriaal, niet relevant voor het onderzoek. Zij hebben onder ede hun verklaring zodanig gewijzigd door te stellen dat het politieteam niet bewust heeft gemanipuleerd met bewijsmateriaal om de onderzoeksresulatten vals te beïnvloeden, stelde Welschen.

Advocaat A. Moszkowicz wierp hem tegen dat het hem „worst zal zijn” of leden van het zogenoemde Tolteam met boze opzet hebben geknoeid met de rode sportbroek van zijn cliënt A. de V. Daarop zijn vuurwerksporen aangetroffen die De V. in verband hebben gebracht met de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede. Door de ramp kwamen 22 mensen om het leven kwamen, raakten honderden mensen gewond en werd een complete woonwijk verwoest.

De 35-jarige De V. wordt verdacht van brandstichting op het terrein van vuurwerkbedrijf SE Fireworks met de vuurwerkramp tot gevolg. Het openbaar ministerie heeft vijftien jaar celstraf tegen hem geëist.

De inzet van een undercoveragent in een huis van bewaring om De V. aan het praten te krijgen, is volgens de advocaat-generaal binnen de regels van de wet gebeurd. Hij haalde daarbij voorbeelden aan van een infiltratie-actie bij een sportclub en een kerkgemeenschap. Moszkowicz betoogde dat de inzet van opsporingsambtenaren in dit soort clubs „cruciaal verschilt” met de inzet van een undercoveragent in een huis van bewaring.

Ook de raadslieden van S.E. Fireworks-directeuren Rudi Bakker en Willie Pater, J. Plasman en G. Meijers, kwamen in hun slotakkoord terug op de uitlatingen van de twee dissidente rechercheurs. Meijers meende dat het OM de uitlatingen van het tweetal bagatelliseert en vraagt zich af waarom de politiemannen niet worden vervolgd voor meineed. Volgens Welschen is dit „altijd nog mogelijk”, maar is het volgens hem niet makkelijk om op basis van meningen en veronderstellingen te zeggen dat ze meinedig zijn.

De 39-jarige Bakker en de 51-jarige Pater worden verdacht van het overtreden van milieuvoorschriften, brand door schuld en illegale handel in vuurwerk. Het OM eiste tegen Bakker dertig maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk en tegen Pater twee jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Het laatste woord was voor de verdachten zelf. Bakker zei dat hij blijft vechten voor de waarheid, „zolang niet duidelijk is wie en wat zich heeft afgespeeld op 13 mei 2000 op het terrein van S.E. Fireworks”. Hij zei dat te doen samen met de twee politierechercheurs die menen dat het onderzoek onvolledig is uitgevoerd. Bakker sprak zijn medeleven uit aan alle slachtoffers en nabestaanden van de vuurwerkramp. „Duidelijkheid en waarheid zijn van levensbelang. Ik hoop oprecht dat iedereen er weer enigszins bovenop komt, hoe moeilijk dat ook is.”

Pater maakte van de gelegenheid gebruik te vertellen dat hij niets van de vuurwerkramp weet, ondanks alle hypotheses aan zijn adres in de strafzaak. „Als ik meer had geweten, had ik daar wel over verklaard. Ongeacht de gevolgen, want ik had met die wetenschap nooit kunnen leven.” Hij gaf aan dat hij nooit de gevaren van vuurwerk heeft ingezien, net als iedereen in Nederland. „En als de ramp niet was gebeurd, werd er nog steeds via dezelfde classificatie gewerkt.” Duidelijk aangeslagen zei Pater dat het boek voor veel slachtoffers en voor zijn gezin nooit dicht zal gaan. Mocht het hof over twee weken tot een veroordeling komen, verkiezen beide verdachten een taakstraf boven een celstraf.

De V. was niet op de zitting aanwezig. Volgens Moszkowicz kan zijn cliënt het geestelijk niet aan om naar het hof te komen. Of hij bij de uitspraak zal zijn, is nog onduidelijk. Het hof wijst in alle drie de zaken op 12 mei om 14.00 uur arrest.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer