Soerel wil weten waar hij aan toe is
AMSTERDAM (ANP) – De advocaten van Dino Soerel, Bénédicte Ficq en Leon van Kleef, hebben het openbaar ministerie (OM) dinsdag gevraagd openheid van zaken te geven over de omvang van de verdenking tegen hun cliënt.
De raadslieden vinden dat Soerel (49) er recht op heeft te weten waar hij aan toe is.
Op dit moment wordt Soerel verdacht van het opdracht geven voor twee liquidaties en het deelnemen aan een criminele organisatie. Ook staat hij terecht voor het bezitten van twee valse paspoorten, die bij zijn arrestatie eind augustus werden aangetroffen in de Amsterdamse woning waarin hij zich schuilhield, en voor het witwassen van ruim 25.000 euro.
De twee huurmoorden betreffen die op de drugshandelaren Kees Houtman en Thomas van der Bijl, in respectievelijk 2005 en 2006. Beide moorden maken deel uit van de reeks die momenteel onder de justitiële paraplu Passage onder de rechter zijn.
Soerel is een aantal jaar geleden, toen justitie en politie aan het onderzoek van de reeks afrekeningen in de onderwereld begon, in meer zaken als verdachte aangemerkt. Niet al deze feiten zijn in het huidige proces aan de rechter voorgelegd. Ficq en Van Kleef vinden dat het OM duidelijk moet maken wat Soerel nog te wachten staat, als het om deze feiten gaat. Het gaat daarbij onder meer om de moord op Nedim Imaç in 2007.
Tussen advocate Ficq en rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars kwam het dinsdagochtend tot een stevige aanvaring. Ficq was bezig een pleidooi voor te dragen, met als kernpunt de voorbereidingstijd die zij en Van Kleef nodig denken te hebben om Soerel in het proces-Passage adequaat te kunnen verdedigen. Lauwaars onderbrak haar en zei dat Ficqs conclusie hem al duidelijk was - de raadsvrouw had de rechtbank vooraf een exemplaar van haar pleitnota uitgereikt. „U houdt vast aan de tien maanden”, stelde Lauwaars vast.
Op de zitting van 5 oktober heeft Ficq aangegeven dat zij tien maanden nodig heeft om zich in te werken in het dossier-Passage. Toen werd al duidelijk dat de rechtbank er weinig voor voelt haar die tijd te gunnen, omdat het proces dan onaanvaardbaar veel vertraging zou oplopen.
Ficq voelde zich geschoffeerd door de onderbreking door de rechtbankvoorzitter en stelde op haar beurt vast dat hij kennelijk niet is geïnteresseerd in haar pleidooien.