Projectontwikkelaar geeft Geldermalsen laatste kans
GELDERMALSEN – Projectontwikkelaar Dura Vermeer uit Houten legt de gemeente Geldermalsen het vuur na aan de schenen, zo blijkt uit een brief aan het college.
Als het college het bestemmingsplan voor het Stationsgebied-Oost niet agendeert voor de eerstvolgende raadsvergadering en de raad dan niet alsnog akkoord gaat, komt de projectontwikkelaar met een forse schadeclaim.
In juni had de projectontwikkelaar al aangekondigd dat het niet doorgaan van plannen voor het stationsgebied zou leiden tot een miljoenenclaim. „Gezien onze grote belangen bij het doorgaan van dit project kunnen wij niet anders dan alles op alles zetten om het nakomen van de samenwerkingsovereenkomst af te dwingen”, schrijft de directeur van het bedrijf.
Als de raad van Geldermalsen eind deze maand het bestemmingsplan niet vaststelt, is volgens de projectontwikkelaar het college „in verzuim en schadeplichtig.” In afwachting van het besluit van het college zoekt Dura Vermeer uit of men de gemeente nu al op kan laten draaien voor de schade die veroorzaakt is door het uitstel van de plannen.
Het college heeft inmiddels laten weten dat men niet van plan is het onderwerp te agenderen voor de vergadering van eind oktober. Burgemeester en Wethouders vinden dat de gemeente haar verplichtingen is nagekomen, omdat het vaststellen van een bestemmingsplan tot de wettelijke bevoegdheid van de raad behoort. Wel heeft het college de projectontwikkelaar uitgenodigd om van gedachten te wisselen over de gevolgen van het raadsbesluit.
Het oorspronkelijke plan behelst onder meer massale woningbouw in de uiterwaarden van de Linge. In de variant van de huidige coalitie wordt dat omstreden onderdeel geschrapt, gaat alleen de opknapbeurt van de stationsomgeving door en wordt de projectontwikkelaar elders in de gemeente gecompenseerd voor de misgelopen winst.
Eind vorige maand besloten de coalitiepartijen niet akkoord te gaan met het collegevoorstel om het bestemmingsplan voor de oostkant van het station vast te stellen. Dorpsbelangen, VVD en D66 hadden dit in hun coalitieakkoord laten opnemen nadat het onderwerp was uitgegroeid tot een van de grootste verkiezingsitems van het afgelopen voorjaar.
Het nieuwe college was echter beducht voor een claim van de projectontwikkelaar en stelde daarom voor het project toch door te laten gaan. Daarop kwamen de coalitiepartijen met een alternatief plan waarvan ze hoopten dat Dura Vermeer daarmee akkoord zou gaan.