Binnenland

Geldboetes geëist voor oplichting door werf

ZWOLLE (ANP) – Tegen een scheepswerf uit Kampen, de oud-directeur en eigenaar, een Finse reder en zijn financieel adviseur zijn maandag voor de rechtbank in Zwolle geldboetes tot 197.000 euro geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de drie betrokkenen van fraude met een subsidieregeling voor de Nederlandse scheepsbouw.

11 October 2010 12:22Gewijzigd op 14 November 2020 12:05

De werf zou tussen 1998 en 2002 ten onrechte 2,5 miljoen gulden (circa 1,1 miljoen euro) hebben ontvangen uit het zogeheten Matchingfonds via Senter, uitvoeringsorgaan van het ministerie van Economische Zaken. De regeling is enkele jaren geleden afgeschaft. Scheepswerf Peters, waarvan de bedrijfsleiding al begonnen is met het terugbetalen van de subsidie, moet wat het OM betreft de hoogste boete betalen.

Het Matchingfonds was bedoeld om staatssteun door andere Europese landen ‘weg te poetsen’. Als een Nederlandse werf een buitenlandse klant had met een concurrerende offerte van een buitenlandse werf, kon met subsidie getracht worden de opdracht binnen te krijgen. De subsidieregeling was echter ingewikkeld en politiek gevoelig omdat het staatssteun betreft. „Die gevoeligheid heeft het instrument op onderdelen fraudegevoelig gemaakt”, constateerde de officier van justitie.

Scheepswerf Peters bouwde vier zeeschepen voor de Finse reder LW-Marine. Deze rederij was volgens het OM echter opgericht met als doel de subsidie binnen te halen. De schepen zijn op dezelfde dag van levering doorverkocht aan Nederlandse scheeps-cv’s. De verdachten zouden het geld onderling hebben verdeeld.

De Finse reder Leif W. moet volgens het OM een boete van 22.500 euro betalen. De toenmalig directeur en eigenaar van de Kamper werf, Paul van M., moet 47.500 euro betalen. Hetzelfde bedrag eiste de officier tegen Sebo V., adviseur van de Fin en mogelijk de bedenker van de frauduleuze regeling. Volgens het OM was de huidige directie van de werf op de hoogte van de fraude. Daarom zou de werf een boete van 197.000 euro moeten betalen.

De advocaat van Van M. meende dat het nooit tot een rechtszitting was gekomen als de FIOD ook de papieren van Senter had doorzocht. De advocaat vroeg zich af of de verdachten ter verantwoording geroepen kunnen worden terwijl de afgifte van de subsidie op zichzelf genomen al wederrechtelijk is. „De regeling is immers in 2004 verboden omdat deze in strijd was met Europese regelgeving.”

Op 18 oktober komt een vierde verdachte voor in deze zaak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer