De Nederlandse Antillen zijn niet meer
RIJSWIJK (ANP) – Het grootste project van het laatste kabinet-Balkenende, zo noemde demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties de hervorming van de Nederlandse Antillen. Het hele weekeinde waren er op de eilanden ceremonies en feestjes, vlaggen werden gestreken, toespraken en redes werden gehouden, er werd gehuild, er was melancholie en er werd gelachen.
De Nederlandse Antillen bestaan niet meer in hun huidige vorm. Sinds zondag 10-10-10 zijn Curaçao en Sint Maarten zelfstandige landen binnen het koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland. Koningin Beatrix stuurde de eilanden een telegram waarin ze ieder daar geluk en voorspoed toewenst.
Voor de landen verandert er behoorlijk wat. Zo betalen de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba vanaf volgend jaar met de dollar in plaats van de Antilliaanse gulden. Curaçao en Sint Maarten krijgen per 2012 een nieuwe muntheid, de Caribische gulden. Tot die tijd blijft de Antilliaanse gulden bestaan. En het hoogste punt van Nederland ligt niet langer in Vaals maar op Saba: de Vaalserberg is immers slechts 322,5 meter hoog terwijl Mount Scenery, een vulkaan op Saba, 877 meter boven zeeniveau uitsteekt.
De gezaghebbers van Bonaire, Saba en Sint Eustatius kregen ambtsketens zoals burgemeesters in Nederland die ook dragen. Alle zestig agenten op Bonaire, Saba en Sint Eustatius van vallen voortaan onder het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Op Curaçao werd in Willemstad om middernacht, zondagochtend zes uur Nederlandse tijd, de Antilliaanse vlag neergehaald. De plechtigheid in Willemstad werd bijgewoond door prins Willem-Alexander en prinses M xima, demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop, staatssecretaris Ank Bijleveld en de premiers van de Antillen en Aruba. Kort na het strijken van de vlag werd onder luid gejuich de vlag van Curaçao gehesen, ter ere van de geboorte van het land Curaçao. Zondagavond vertrokken de kroonprins en zijn vrouw van Curaçao terug naar Nederland.
Ook op Sint Maarten was een officiële ceremonie. Vlak voor middernacht werd de Antilliaanse vlag gestreken en kort daarop ging de vlag van Sint Maarten in top. Ook Bonaire heeft afscheid genomen van de Nederlandse Antillen.
De eerste premier van Curaçao, Gerrit Schotte, riep in een toespraak de bevolking op „met elkaar samen te leven en samen te werken in het nieuwe land.” „Een nieuw land geeft meer vrijheid, we kunnen nu helemaal zelf beslissingen nemen, maar het betekent ook meer verantwoordelijkheid”. Het regeringsprogramma vatte hij samen door te stellen dat hij Curaçao duurzaam, zelfstandig en solidair wil maken.
Inmiddels hebben ook Curaçao en Sint Maarten allebei een eigen regering, een eigen parlement en een eigen gouverneur. De gouverneur van Curaçao, Frits Goedgedrag, was tot zaterdag gouverneur van de Nederlandse Antillen. Op Sint Maarten is oud-luchthavendirecteur Eugene Holiday benoemd tot gouverneur.
Curaçao heeft een nieuwe regering onder leiding van Gerrit Schotte, die een coalitie leidt van MFK, Pueblo Soberano en MAN. Op Sint Maarten is er een coalitie van UP Party en de DP, onder leiding van Sarah Wescot-Williams.