Binnenland

Veel giften herzieningsfonds Ina Post

AMSTERDAM (ANP) – Het door Ina Post en haar advocaat Geert-Jan Knoops opgerichte steunfonds voor onterecht veroordeelden wordt overspoeld met giften. „Het loopt echt storm”, zei Knoops vrijdag.

8 October 2010 15:42Gewijzigd op 14 November 2020 12:04
Foto ANP
Foto ANP

Het project draagt inmiddels officieel de naam Ina Post Fonds. Knoops sluit niet uit dat het beheer van het fonds het nieuwe doel in het leven van Ina Post wordt.

De 54-jarige Post werd woensdag door het gerechtshof in Den Bosch vrijgesproken van het doden van een bejaarde vrouw in Leidschendam. Post, destijds bejaardenverzorgster, werd in 1987 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ze heeft de straf uitgezeten. Na een jarenlange strijd en een gunstig advies van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken droeg de Hoge Raad het Bossche hof op de zaak opnieuw te doen, met vrijspraak als resultaat.

Ina Post en Knoops maakten woensdag in het tv-programma Pauw & Witteman voor het eerst gewag van het fonds. Direct daarna meldden zich de eerste donateurs, aldus Knoops. Onder hen was een aantal wetenschappers, maar ook rechters. „Maar ook veel gewone burgers”, aldus Knoops. „Helaas laat het establishment in Nederland nog niets van zich horen, er heeft zich nog geen Bill Gates aangediend.”

Het fonds is bedoeld voor mensen die mogelijk ten onrechte zijn veroordeeld en aan de hand van deskundigenonderzoek willen proberen de Hoge Raad te bewegen tot een bevel tot herziening. Dergelijk onderzoek is vaak duur.

Ina Post wil zelf een deel van de aan haar uit te keren schadevergoeding in het fonds storten. De hoogte van deze vergoeding staat nog niet vast. Donderdag zei hoofdadvocaat-generaal Charles van der Voort dat het Openbaar Ministerie de schadeloosstelling van Post coulant tegemoet wil treden.

De top van het OM heeft Post inmiddels uitgenodigd voor een gesprek. Hierin zal niet alleen over de schadevergoeding worden gesproken, het OM wil Post ook excuses aanbieden voor het door haar doorstane leed. Volgens Van der Voort is er in de zaak-Post geen sprake geweest van een rechterlijke dwaling, maar van „een systeemfout”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer