Binnenland

Meer aandacht nodig voor internetproblematiek

AMSTERDAM – Een jongere komt met buikpijn bij de huisarts. „Hoe gaat het thuis?” vorst de dokter. „En op school?” Daar hoort een derde vraag bij, vindt de stichting Mijn Kind Online: „Hoe gaat het op internet?”

L. Vogelaar
8 October 2010 12:15Gewijzigd op 14 November 2020 12:04
Foto ANP
Foto ANP

„Dat zit bij professionals vaak niet in hun systeem”, zegt hoofdredacteur dr. Justine Pardoen. „Ze staan vaak te klapperen met hun oren als wij vertellen wat kinderen op internet allemaal meemaken.”

De stichting startte vandaag een campagne om ouders en scholen bewust te maken van de risico’s van cyberseks, het via chatprogramma’s als MSN seksueel getinte gesprekken aangaan. Aanleiding is een verzoek van de politie, zegt Pardoen. „Die constateerde een toename van het aantal aangiften van seksueel misbruik via internet van 190 in 2008 tot 254 in 2009. Oorzaak zou kunnen zijn dat kinderen meer durven te melden, maar dat lijkt niet de realiteit: anonieme melders blijken door angst of schaamte vaak niet te bewegen aangifte te doen. De aangiften vormen slechts het topje van de ijsberg. Recente cijfers over cyberseks zijn er helaas niet, maar op scholen horen we genoeg om 
te weten dat we niet rustig achterover kunnen leunen.”

Praat met je kinderen, is het belangrijkste advies van Mijn Kind Online. „In 2006 hebben we ons met een filmpje tot jongeren gericht. Nu spreken we de ouders aan. Uit onderzoek blijkt dat kinderen zich veiliger gedragen als er in gezinnen veel over het internetgebruik wordt gepraat. Juist ook in reformatorische kring verdient dit aandacht. Ouders vinden praten over seks vaak lastig, praten over internet ook, en een combinatie daarvan al helemaal. Een gesprek ontstaat vaak pas als er problemen zijn.”

Een waardeoordeel over cyberseks wil Pardoen niet geven. „Het is niet aan ons om te vertellen hoe kinderen hun seksuele leven moeten inrichten. Experimenteren past volgens ons bij een gezonde ontwikkeling. Maar wel binnen een veilige relatie en zonder machtsmisbruik.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer