Eenderde van oud-leerlingen Glen Mills ontspoort snel
Zo’n 30 procent van de jeugdige criminelen die het programma van de Glen Millsschool in Wezep hebben doorlopen, ontspoort binnen een jaar opnieuw. Dit is gelijk aan dat van jonge misdadigers die hun straf in een gewone jeugdgevangenis hebben uitgezeten.
Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Justitie onder 378 criminele jongeren, waarvan de resultaten afgelopen zaterdag werden geciteerd in het Nieuw Kamper Dagblad.
Na vijf jaar is 65 procent van de jongeren die in een jeugdgevangenis hebben gezeten weer met de politie in aanraking geweest. Hoe groot het percentage recidivisten van het Glen Mills-programma na vijf jaar is, is nog onbekend.
De school in Wezep is in 1999 naar Amerikaans model opgericht. De school is bedoeld om jongens vanaf 15 jaar die in groepsverband delicten hebben gepleegd, succesvol in de maatschappij te laten terugkeren. De eerste Glen Mills-school werd in 1975 opgericht in de Verenigde Staten.
De school wil van de jeugdige criminelen in minimaal achttien maanden ”winnaars” maken. De 30 procent die binnen een jaar weer ontspoort heeft geen werk, beschikt niet over een behoorlijk onderdak en komt vaak opnieuw met justitie in aanraking.
Van de jongeren die de Glen Mills-school voortijdig verlaten, mislukt een nog veel groter percentage, namelijk 70 procent.
Een van de redenen om het programma af te breken, is het bereiken van de leeftijdsgrens van 18 jaar. Hierdoor vervalt de ondertoezichtstelling. Ook vertrekken jongeren vroegtijdig op gezag van of met toestemming van de gezinsvoogd of rechtbank. De resultaten van de Glen Mills-school hebben betrekking op de periode tot halverwege vorig jaar.
In het Glen Mills-systeem worden groepsprocessen die asociaal gedrag veroorzaken benut om sociaal gedrag te bewerkstelligen. Respect, eigen verantwoordelijkheid en het bijbrengen van normen en waarden zijn sleutelwoorden op de geheel open campus van de school. De instelling biedt ruimte aan circa vijftig jongens.
De school is ondergebracht in de voormalige Willem de Zwijgerkazerne en is opgericht door de Hoenderloo Groep, de landelijke residentiële instelling voor jeugdhulpverlening. De criminele jongeren doorlopen in minimaal achttien maanden een programma met een promotiesysteem gebaseerd op goed gedrag.
Regels kent de school niet, alleen normen die door de groep zijn bepaald. Aan de opleiding is een baangarantie gekoppeld. Het is de bedoeling dat 75 procent van de jongeren bij terugkeer in de maatschappij niet opnieuw in asociaal groepsgedrag vervalt.