Zorgdierentuin moet kleine exoten herbergen
BENSCHOP – Als het aan de Gouwenaar Ron Hoogenboom ligt, komt er in Benschop, gemeente Lopik, een kleinschalige dierentuin die wordt gerund door mensen met een licht verstandelijke beperking.
De plannen kunnen worden doorgezet als de gemeenteraad van Lopik er komende dinsdag mee instemt.
„De ervaring leert dat mensen met een beperking hun werk met ongekende passie en heel veel plezier doen”, zegt Hoogenboom. „Ze zijn bijzonder blij en trots als ze met een uil of valk op hun arm tekst en uitleg geven aan bezoekers.”
Samen met zijn collega-vogeltrainer en -valkenier Henk Verweij werkte Hoogenboom een plan uit voor de realisatie van de zogeheten ZorgZoo: een kleinschalige dierentuin met kleine exotische dieren waar mensen met een handicap werken. De beoogde locatie voor de dierentuin is een voormalig militair opslagterrein aan de N210 bij Benschop.
De initiatiefnemers richtten de Stichting ZorgZoo op. Ook legden ze contacten met zorginstanties en opleidingsinstituten. Hun eigen kennis en ervaring komen eveneens goed van pas. De 44-jarige Hoogenboom is dierentuinmedewerker en verzorger. Hij is leidinggevende geweest van de Goudse kinderboerderij De Goudse Hofsteden.
Samen met collega Verweij zoekt Hoogenboom het nu in de zorg voor mensen en dieren. Daarbij zijn zorgverlening en het geven van eigenwaarde belangrijke speerpunten. „Mensen met een verstandelijke beperking kunnen veel meer dan wij vaak denken. Wij hebben hun veel te bieden, maar zij hebben ons ook veel te bieden”, aldus Hoogenboom. „Ze gaan bij ons onder meer met publiek om. Ik weet zeker dat ze het kunnen en er veel plezier in zullen hebben.”
Hoogenboom werd in zijn plannen gesterkt door een bezoek aan een soortgelijke dierentuin in Luxemburg. Volgens de Gouwenaar voorzag die dierentuin in een behoefte.
ZorgZoo zal vooral kleinere exotische dieren gaan huisvesten en verzorgen. Er komen diverse soorten kleine aapjes, kleinere hertensoorten, reptielen en vissen. Ook zullen valken, arenden, gieren, neushoornvogels en ara’s de dierentuin bevolken. Met deze vogels wordt getraind en zullen de medewerkers shows en vliegdemonstraties geven. Ook een restaurant met terras en een speeltuin zijn opgenomen in de plannen.
Groen onderwijs
Verder wil de stichting ”groen onderwijs” gaan geven. „Op het gebied van onderwijs voeren we uiteenlopende gesprekken met verschillende partijen, zoals het basis- en het voortgezet onderwijs in het kader van natuur- en milieueducatie.” De stichting hoopt daar inkomsten uit te verkrijgen. Ook entreegelden en geld vanuit de zorg moeten het financiële plaatje kloppend maken.
De beide initiatiefnemers verwachten dat de ZorgZoo een grote aantrekkingskracht zal hebben op scholen, gezinnen met kinderen en andere toeristen. „Het project zal het toerisme en de werkgelegenheid vooral positief beïnvloeden en stimuleren”, zegt Hoogenboom.
De initiatiefnemer hoopt dat hij het terrein in Benschop mag gaan gebruiken. Al in 2008 liet de stichting haar oog vallen op deze locatie. En al sinds 2009 is er intensief contact met de gemeente Lopik en de provincie Utrecht over de herbestemming van dit terrein. „Voor de ZorgZoo is dit een ideale plek. Die is goed bereikbaar. De hoge natuurwaarde van het terrein zorgt voor een natuurlijke omgeving voor een kleinschalige dierentuin.”
Twee wethouders van de gemeente Lopik en een gedeputeerde van de provincie Utrecht lieten zich al positief uit over het initiatief. „Het woord is nu aan de gemeenteraad van Lopik.” Op 12 oktober moet deze een besluit nemen over de komst van de zorgdierentuin.
„Daarmee geeft Benschop een mooie invulling aan maatschappelijke zorg en het cultureel erfgoed van het terrein. Bij de komst van de ZorgZoo worden de landschappelijke waarden behouden en wordt het openbaar belang gediend.”
Wanneer de gemeenteraad geen toestemming geeft voor de komst van de ZorgZoo op deze locatie, hoopt Hoogenboom dat de gemeente of de provincie op korte termijn een andere locatie zal toewijzen.