Binnenland

Kritiek op politiek bij afscheid marinebaas

„De verhoogde politieke ambitie tot inzet van de krijgsmacht, onder gelijktijdige verminderde bereidheid daarvoor budget beschikbaar te stellen, is een paradox.”

Van onze verslaggever
25 April 2003 23:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:17
DEN HELDER - Tijdens de bevelsoverdracht van de Koninklijke Marine werd er vrijdag in Den Helder een defilé gehouden. - Foto ANP
DEN HELDER - Tijdens de bevelsoverdracht van de Koninklijke Marine werd er vrijdag in Den Helder een defilé gehouden. - Foto ANP

Dit zei vice-admiraal C. van Duyvendijk, scheidend bevelhebber van de Koninklijke Marine, vrijdag bij de bevelsoverdracht in Den Helder. Van Duyvendijk (56), die de actieve dienst verlaat, droeg het stokje over aan vice-admiraal R. Klaver (53).

De toespraken tijdens de ceremonie in de Helderse marinehaven stonden in het teken van de verder bezuinigingen op Defensie. Van Duyvendijk was kritisch richting politiek. „Er woedt een niet altijd even genuanceerde en subtiele politieke discussie over het voortbestaan van de organisatie.” Hij waarschuwde voorzichtig te zijn „met het modieus afbreken van datgene wat bewezen heeft goed te zijn, zonder datgene wat vatbaar is voor verbetering ook daadwerkelijk te verbeteren.”

Vorig jaar besloot het kabinet tot drastische bezuinigingen op Defensie. Onlangs werd bekend dat er honderden banen zullen sneuvelen, met name in de Haagse staven. „Ik ben bereid daarbij ver te gaan, omdat de eerste prioriteit voor de Koninklijke Marine de operationele kwaliteit moet zijn”, aldus vice-admiraal Klaver in zijn eerste toespraak.

De bevelsoverdracht vond plaats op steiger 19, waaraan het vlaggenschip van de marine, Hr. Ms. De Zeven Provinciën, lag afgemeerd. Op de kade voor het schip stonden ongeveer 800 marinemensen aangetreden. Beide admiraals kregen als eerbewijs vijftien saluutschoten. Helikopters en een Orion-patrouillevliegtuig kwamen over.

Later op de dag roeiden verschillende commandanten Van Duyvendijk weg in een sloep. Deze traditionele ceremonie stamt uit de tijd dat commando-overdrachten plaatsvonden aan boord van het vlaggenschip dat op de rede voor anker lag. De scheidende bevelhebber werd dan naar de wal geroeid. Tegenwoordig is het roeien een symbolisch afscheid van de vloot.

Aanvankelijk zou de bevelsoverdracht in Den Helder ook voor publiek toegankelijk zijn. Dit werd vanwege veiligheidsoverwegingen toch weer geannuleerd. Nu zaten er alleen 350 genodigden op een tribune, onder wie staatssecretaris Van der Knaap van Defensie en hoge vertegenwoordigers van de Amerikaanse, Duitse en Belgische marine.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer