‘Brazilie wereldmacht door landbouw en olie’
AMSTERDAM (ANP) – Brazilië staat samen met China en India in het rijtje van de sterkstgroeiende ‘opkomende landen’ in de wereld. Voor veel internationale bedrijven is het de ‘place to be’ de komende jaren. Zo denkt AkzoNobel binnen vijf jaar de omzet in het Zuid-Amerikaanse land te verdubbelen.
Vooral de landbouwsector en de olie-industrie worden de steunpilaren van de grote groei van de Braziliaanse economie, betoogden specialisten van ABN Amro vrijdag aan de vooravond van verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land. Brazilië zal zich de komende jaren „voorsorteren op een positie als wereldmacht”, aldus de bank.
De wereldwijde economische crisis is voor een belangrijk deel aan Brazilie voorbijgegaan, aldus macro-econoom Ben Steinebach. De bank voorziet voor de komende jaren een gemiddelde economische groei van 4,5 tot 5 procent. De organisatie van zowel het WK voetbal (in 2014) als de Olympische Spelen (in 2016) vormen een flinke stimulans. De armoedebestrijding en de opkomst van de middenklasse steunen de groei eveneens. Maar vooral de landbouw en olie-industrie zullen de komende tijd een grote sprong maken in het land waar zondag de bevolking naar de stembus gaat om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen.
De vraag naar voedsel zal de komende jaren drastisch toenemen, aldus Rick Torken, algemeen directeur van ABN Amro Agri Commodities. Brazilie heeft de capaciteit om de productie sterk te verhogen, onder meer door de verdere ontginning van de zogenoemde Cerrado, een enorm plateau in het zuidwesten van het land. Daar wordt de relatief zure grond geschikt gemaakt voor akkerbouw. Ook los van het Amazonegebied heeft Brazilië als geen ander land een enorm potentieel aan extra landbouwgrond, benadrukt Torken.
Daarnaast is het land in staat om de olieproductie de komende jaren dramatisch op te schroeven. Binnen tien jaar wil Brazilie van circa 2100 vaten olie per dag naar bijna 4000. Met name de exploratie van de zogenoemde pre-salt-olievelden zullen de productie „naar een hoger niveau tillen”, zei Hugo Diogo, directeur Energy bij ABN Amro.
Het gaat om grond waar de olie zich onder een dikke laag zout bevindt. De afgelopen jaren is door verscheidene oliemaatschappijen zwaar geïnvesteerd in de technologische mogelijkheden om daar olie te winnen. Diogo: „De eerste vaten van de pre-saltvelden zullen komend jaar naar boven worden gepompt.”