Binnenland

Reacties politieke partijen op regeerakkoord

DEN HAAG - Na de presentatie van het regeerakkoord hebben politieke partijen al snel gereageerd op de inhoud ervan. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste reacties.

30 September 2010 18:21Gewijzigd op 14 November 2020 11:58

PvdA

De overgrote meerderheid van de Nederlanders moet zijn vingers natellen bij het akkoord dat VVD, PVV en CDA hebben gesloten. Dat stelde PvdA-leider Job Cohen donderdag in een eerste reactie op de presentatie van het regeer- en gedoogakkoord.

VVD-leider Mark Rutte zei eerder dat „rechts Nederland” zijn vingers zal aflikken bij de plannen. „Mensen die het heel goed hebben, worden niet geraakt. Mensen die het minder goed hebben, de middeninkomens, betalen de rekening”, stelt Cohen. Volgens de PvdA-leider zullen de miljardenbezuinigingen op zorgtoeslag en kinderopvang heel veel mensen raken.

Cohen vindt dat de gepresenteerde plannen geen perspectief bieden. De strengere regels bij immigratie hebben in zijn ogen een „hoog symbolisch gehalte”. „Het voorstel om 25 procent minder asielzoekers toe te laten in Nederland, vind ik rücksichtslos.”


ChristenUnie

De ChristenUnie ziet in het conceptregeer- en -gedoogakkoord „twijfelachtige” bezuinigingen zonder dat er echte hervormingen worden voorgesteld. Volgens fractieleider Rouvoet is PVV-leider Wilders erin geslaagd om hervormingen in de zorg tegen te houden.

In de veelheid aan maatregelen op het terrein van veiligheid, immigratie en integratie ziet Rouvoet ook de hand van Wilders terug. Hij denkt overigens dat sommige plannen rond vreemdelingen niet uitvoerbaar zijn omdat ze strijdig zijn met internationale verdragen. „Maar al die voorstellen zetten wel de toon: niet de binding aan Nederland wordt leidraad van het beleid, maar het hanteren van een scheidslijn tussen ‘wij’ en ‘zij’. Dat getuigt van weinig samenbindend vermogen. Iets dat we in deze tijd juist zo hard nodig hebben”, aldus Rouvoet.

De ChristenUnieleider vindt de bezuinigingsmaatregelen bovendien niet solidair. „Bedrijven en de hogere inkomens krijgen door de bezuinigingen niet zo veel voor hun kiezen als 65-plussers, gezinnen met kinderen, arbeidsgehandicapten en mensen met een klein inkomen die hard worden getroffen.”


SP

SP-fractievoorzitter Emile Roemer heeft donderdagmiddag moeite om een beeld te krijgen van wat het kabinet-Rutte-Verhagen nu eigenlijk wil.

„Het is goed dat ze van het ontslagrecht en de WW afblijven en dat er drieduizend agenten bij komen. Voor een deel wil eigenlijk heel Nederland wel veiliger worden. Maar ik maak me zorgen dat deze regering gaat zorgen voor tweedeling. De zorgpremie gaat omhoog, de verschillen tussen arm en rijk, gezond en ongezond worden alleen maar groter”, stelt Roemer.


GroenLinks

GroenLinksleider Halsema vindt de bezuinigingen die het nieuwe kabinet donderdag bekendmaakte, „boterzacht”. Ze mist bovendien echte hervormingen van bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en de woningmarkt.

„Het lijkt toch vooral een kabinet dat zich richt op repressie en het verminderen van de immigratie en dat terwijl we in de grootste economische crisis van de afgelopen tachtig jaar zitten”, aldus Halsema in een eerste reactie.


D66

D66-leider Pechtold vindt dat de beoogde coalitie van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, met haar donderdag gepresenteerde regeerakkoord de economie niet aan de gang brengt. „De belangrijkste belofte van de VVD tijdens de campagne was ‘orde op zaken’ stellen in de economie”, memoreert Pechtold. „Blijkbaar wilden CDA en PVV daar niet aan meewerken. Als het om de economie en de schatkist gaat, is dit geen regeer- maar een stagneerakkoord.”


Partij voor de Dieren

Slecht voor de duurzame samenleving. Zo typeert Thieme (Partij voor de Dieren) het donderdag gepresenteerde regeer- en gedoogakkoord. Thieme is teleurgesteld over het pleidooi voor nieuwe kolen- een kerncentrales en vreest dat de intensieve veehouderij alle ruimte krijgt.

Ze stelt: „Vervuilers gaan niet betalen, maar krijgen van het nieuwe kabinet alle ruimte, de agrarische sector krijgt carte blanche om door te gaan met het veroorzaken van grote maatschappelijke problemen. Milieuorganisaties, de waakhonden van een schone leefomgeving worden fors gekort op hun budget.”

Toch ziet ze ook lichtpuntjes: er worden alternatieven gezocht voor dierproeven, de controle op illegale handel in exoten wordt strikter, er komen vijfhonderd ‘animal cops’ en er komt een apart alarmnummer voor dierenmishandeling. De PvdD vindt dat het alarmnummer niet alleen voor meldingen over huisdieren, maar ook uit de intensieve dierhouderij moet openstaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer