‘Onze Ank’ terug naar Overijssel
DEN HAAG (ANP) – De Overijsselse krant Tubantia noemde haar begin dit jaar al ‘Onze Ank’. Dat was echter in een artikel waarin gewag werd gemaakt van een mogelijk ministerschap voor de vlotte en toegankelijke vrouw uit het Twentse Goor. Ze stond immers nummer 2 op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen, direct na Jan Peter Balkenende.
De baan van commissaris van de Koningin in Overijssel leek toen helemaal niet aan de orde. De verkiezingen kwamen, brachten het CDA een enorme slag toe en waren de aanzet voor een hoogst ingewikkelde formatie. Een formatie waarbij verliezer CDA toch werd betrokken en ‘onze Ank’ eveneens, als vleugeladjudante bij de onderhandelingen van CDA-leider Maxime Verhagen.
Na het vertrek van de eerste mede-onderhandelaar Ab Klink was het aan Bijleveld om Verhagen bij te staan in de gesprekken over een kabinet van CDA met VVD en gedoogsteun van de PVV. Overigens had ze op het moment dat ze Klink verving al gesolliciteerd op de baan in Zwolle.
Als moeder van dochters Anne en Geertje, geboren toen ze Tweede Kamerlid was, zou meer aandacht voor het gezin een reden kunnen zijn voor de overstap. Net als voor Wouter Bos van de PvdA en Camiel Eurlings van het CDA. Maar ‘onze Ank’ weet het allemaal prima te combineren, schreef Tubantia dit voorjaar nog heel beslist: „Bijleveld is een multi-tasker. Het is volgens haar een kwestie van goed plannen en ‘nee’ kunnen zeggen.” En die dochters, die zijn inmiddels al flinke meiden.
Bijleveld heeft in elk geval een innige band met haar geboortegrond in Overijssel, waar ze onder meer bestuurslid van het Orkest van het Oosten is. Geboren in IJsselmuiden bij Kampen (17 maart 1962) belandde ze in Enschede voor een studie bestuurskunde en aansluitend als ambtenaar bij de gemeente Hengelo. In 1986 werd ze gemeenteraadslid in Enschede, om drie jaar later lid te worden van de Tweede Kamer. Ze werd gezien als een groot talent binnen het CDA, werd zelfs vicefractievoorzitter. In 2001 werd ze toch maar liever burgemeester van de fusiegemeente Hof van Twente (en was ze natuurlijk dichter bij haar nog jonge gezin).
In 2007 koos ze echter weer voor Den Haag toen ze staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kon worden. In die functie was ze recent intensief betrokken bij de bestuurlijke hervorming van de Nederlandse Antillen, die als bestuursorgaan verdwijnen en allemaal als eiland een aparte band met Nederland krijgen, als ‘land’ of als een soort gemeente. Dat krijgt op 10 oktober zijn beslag.