Binnenland

Burgemeester: Ik heb nachten wakker gelegen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Hij is de oudste door de kroon benoemde burgemeester in Nederland, met een indrukwekkende staat van dienst. Woensdag neemt D66’er M. J. D. Jansen echter na 22 jaar afscheid van Krimpen aan den IJssel, zijn eerste en enige gemeente. „De sfeer was warm en hartelijk.”

Dick den Braber
29 September 2010 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 11:56
Burgemeester Jansen (D66) neemt woensdag afscheid van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Foto Dick den Braber
Burgemeester Jansen (D66) neemt woensdag afscheid van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Foto Dick den Braber

Het interview kan niet worden afgenomen in zijn werkkamer. „Ze zijn hem aan het leeghalen”, verduidelijkt Jansen (67). Al twee weken staat alles in het teken van zijn vertrek. Niet alleen als burgemeester: hij beëindigde –op twee na– ook een lange lijst aan nevenfuncties.

Brok in de keel?

„Ik huil niet gemakkelijk, maar er zijn de laatste tijd heel wat traantjes gevloeid, ja. Vooral vanwege het afscheid nemen van de mensen om me heen. Mijn werkkamer was altijd een tweede huiskamer.”

Uw hoogte- en dieptepunten?

„Ik had heel warme contacten met de inwoners, ook met de Afghaanse en Molukse gemeenschappen: ik heb veel op met integratie. Toen ik als wethouder van Rotterdam wereldreizen maakte, ontdekte ik dat menselijke noden en verwachtingen overal hetzelfde zijn. We moeten proberen wat moois te bereiken met elkaar.

Verder had ik weinig nare ervaringen. Wel treurige momenten, zoals tragische sterfgevallen en andere dingen die je persoonlijk aangrijpen. Als burgemeester heb je tegenwoordig de bevoegdheid om een huisverbod in te stellen, bijvoorbeeld voor vaders die hun gezin mishandelen. Je grijpt dan direct in de huiselijke sfeer in. Zulke gebeurtenissen gaan je niet in de koude kleren zitten. Vaak lag ik hierdoor ’s nachts wakker.”

D66 staat vaak lijnrecht tegenover de SGP. Hoe komt het dat u toch geliefd bent bij veel Krimpense SGP’ers?

„Door de manier waarop we in de gemeenteraad met elkaar omgaan. De bevolking ziet dat. Al vér voor mijn komst bestonden hier brede coalities die over alle scheidslijnen heengingen. De kleine christelijke partijen vormden automatisch coalities met VVD, PvdA en CDA. Slechts één fractie viel hierbuiten: D66. Bij mijn komst werd daarom gezegd: „Nu is de afspiegeling compleet.” Klopt natuurlijk niet, want ik sta boven de partijen. Maar het toont wel de respectvolle omgang met en de acceptatie van elkaar.

Ik ben ook in alle kerken geweest: zij spelen een belangrijke rol. Afgelopen zondag heb ik nog een Molukse dienst bijgewoond. Een paar jaar geleden speelde ik in de Sionskerk zelfs trompet in een koperkwartet, tijdens een geldactie voor slachtoffers van de tsunami.”

Krimpen kan in de huidige herindelingsdiscussie in de Krimpenerwaard zelfstandig blijven. Hoelang?

„We zitten nu al in de volgende. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben gezegd dat Krimpen met Capelle aan den IJssel moet gaan praten om de bestaande samenwerking verder vorm te geven. Ik ben bang dat deze zinsnede impliceert dat we binnenkort moeten fuseren. Dat is de reden dat een waarnemer mij opvolgt, hoewel er een andere reden wordt genoemd.

Dat de fusie met Nederlek begin dit jaar niet doorging, was een grote teleurstelling voor me. Uiteindelijk zouden we na zo’n vijftien jaar alsnog met Capelle aan den IJssel zijn samengegaan, maar dan vanuit een gelijkwaardige positie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer