Binnenland

VNG: Heffing bij leegstand beter dan ontruiming

DEN HAAG – De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet meer in een heffing die eigenaren moeten betalen als hun pand lang leegstaat dan in ontruiming.

Binnenlandredactie
27 September 2010 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 11:55
Foto ANP
Foto ANP

„Financiële prikkels zijn een beter instrument”, zei een woordvoerder afgelopen weekeinde met het oog op de antikraakwet die op 1 oktober van kracht wordt.

Door de Wet kraken en leegstand kunnen gemeenten een leegstandsverordening opstellen, maar de VNG vindt dat een zwaar middel. De vereniging vindt dat gemeenten eerst maar eens moeten kijken of dat wel nodig is. „Het initiatief voor het handhaven van het kraakverbod ligt niet bij de gemeenten. We moeten prioriteiten stellen”, aldus een woordvoerder.

De antikraakwet is een initiatief van CDA, VVD en ChristenUnie. Zodra de wet van kracht is, is kraken een misdrijf dat met een jaar cel kan worden bestraft.

De Raad van de State en de Woonbond hebben zich vanaf het begin kritisch uitgelaten over de wet, die in hun ogen nauwelijks meerwaarde heeft boven de oude wetgeving. In de Kamer en de Senaat haalde de wet een nipte meerderheid.

Hoe gemeenten gevolg geven aan de nieuwe wet, is sterk afhankelijk van de lokale situatie. Zwaardere misdrijven gaan voor. De lokale driehoeken van politie, justitie en overheid beoordelen wat er prioriteit moet krijgen. De gemeenteraad van Groningen nam in juni een motie aan waarin wordt gesteld dat de gemeente „terughoudend moet zijn met de uitvoering van de antikraakwet.” Er zijn nog tussen de tien en de vijftien gekraakte panden in deze stad.

Veel gemeenten verwachten dat er in de praktijk niet veel verandert. Het aantal kraakpanden is de laatste tientallen jaren sterk verminderd. Het zou nog maar gaan om enkele honderden panden.

De VNG zegt dat gemeenten natuurlijk wel meewerken als het openbaar ministerie besluit om kraakpanden te ontruimen. „We moeten het er maar mee doen.” Een kraakverbod voor alle gemeenten zit de VNG niet zitten. Ze pleit voor lokale keuzevrijheid.

Gisteren namen krakers gebouwen in in Amsterdam en Utrecht. In de hoofdstad kraakte een groep het oude hoofdkantoor van de brandweer op de Weesperzijde. In Utrecht bezetten krakers een pand op de Uithof. Dit pand van de Universiteit Utrecht staat volgens de krakers als enige tijd leeg.

De politie in Amsterdam wilde niet zeggen of er actie wordt ondernomen. In het voorjaar sloot een vastgoedbedrijf een lang­jarige huurovereenkomst af voor het pand aan de Weesperzijde. De krakers in Utrecht zijn van plan het gebouw onder meer te gaan gebruiken als woon-, atelier- en expositieruimte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer