Ophogen zeewering N-Holland hard nodig
Nog dit jaar moeten de verhoging en versterking van een aantal belangrijke zeeweringen in Noord-Holland starten. Dat blijkt uit een onderzoek dat het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier donderdag in Haarlem presenteerde.
Op een aantal plaatsen wordt nu al niet meer voldaan aan de wettelijke veiligheidseisen voor dijken. Die gaan uit van een overstroming eens in de 10.000 jaar. Het gaat met name om de Hondsbossche en de Pettense Zeewering. Een aantal duingebieden zit ook in de gevarenzone.
De aanbevelingen volgen op een onderzoek van Rijkswaterstaat, waaruit bleek dat de gehele Noordzeekust diverse zwakke plekken kent. Eind vorig jaar werd duidelijk dat de situatie nog ernstiger is, omdat de golven van de Noordzee meer kracht hebben dan tot nu toe werd aangenomen en de zeewaterspiegel blijft stijgen. Uit het gisteren gepresenteerde onderzoek blijkt dat die cijfers grote gevolgen hebben voor de veiligheid van Noord-Holland.
Het onderzoek is het eerste van in totaal vier soortgelijke rapporten. De komende weken verschijnen ook onderzoeken in Zeeland en Zuid-Holland. De rapporten worden uitgebracht in opdracht van staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat. Die sprak naar aanleiding van de alarmerende cijfers over de Noordzeekust met betrokken provincies en waterbeheerders af de stand van zaken opnieuw te onderzoeken. Het hoogheemraadschap heeft dat karwei als eerste afgerond.
Voor bescherming van de Noord-Hollandse kust tegen de Noordzee is op korte termijn ruim 25 miljoen euro nodig. Dat geld gaat vooral naar twee damwanden. Die moeten de Hondsbossche en de Pettense Zeewering elk met zo’n 70 centimeter ophogen. De werkzaamheden moeten volgend jaar al klaar zijn.
Overheidsinstanties in Noord-Holland werken daarnaast aan een zogenoemde kustvisie voor het jaar 2050. Er komen plannen voor zeven deelgebieden. Volgens gedeputeerde A. Wildekamp wordt per kustvak een aparte aanpak gekozen. Twistpunt daarbij is nog of er gekozen moet worden voor het nog verder verhogen van dijken, of dat er ook andere opties mogelijk zijn. Wildekamp: „We hebben te maken met een klimaatverandering, een zeespiegelstijging en een bodemdaling.”
Ir. H. Dijk, directeur water van Rijkswaterstaat, stelt dat er onder meer problemen zijn bij de aansluitingen van de zeeweringen op het duingebied. „Bovendien is het nog onduidelijk wat je moet doen met steden en dorpen die boven op de kering liggen.” Problemen daarbij worden vooral verwacht in onder meer Bergen, Egmond aan Zee en Callantsoog.
Volgens hoogheemraad P. Leegwater is het denkbaar dat er uiteindelijk niet alleen gekozen wordt voor dijkverhoging, maar ook het verder in het achterland leggen van dijken, waarbij de bestaande zeewering meer als golfbreker dient. Een andere optie is het aanbrengen van grote hoeveelheden zand voor de kust, waardoor golven aan kracht inboeten voordat ze de zeewering bereiken.