Manifest: School kan leerling niet weigeren
Scholen kunnen kinderen niet weigeren als hun ouders de religieuze grondslag en het onderwijsconcept van de school respecteren of onderschrijven.
Dat staat in het manifest over ”Zwarte en witte scholen” dat donderdag in Amersfoort is aangenomen door de belangrijkste organisaties in de onderwijssector.
Het is voor het eerst dat deze organisaties gezamenlijk optrekken in de strijd tegen segregatie in het onderwijs. Het is ook voor het eerst dat zij samen ook witte scholen een ongewenst verschijnsel noemen. Zowel onderwijskundige Z. Arslan als L. Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt het manifest een geslaagde eerste stap op de goede weg.
Het wordt onderschreven door de onderwijsbonden, koepelorganisaties van algemeen openbare, katholieke en protestants-christelijke schoolbesturen, het Humanistisch Verbond en instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum. Zij eisen bovendien dat de overheid succesvolle initiatieven voor multiculturele scholen structureel financiert.
De organisaties volgen met het manifest precies de Grondwet. Die zegt dat christelijke scholen leerlingen mogen weigeren als hun ouders de grondslag niet onderschrijven. Openbare scholen mogen in geen geval leerlingen weigeren.
In de politiek wordt verschillend gedacht over de kwestie. PvdA-leider Bos zei eind vorig jaar dat ook bijzondere scholen geen kinderen mogen weigeren. Dan kunnen zwarte kinderen beter mengen met witte, wat goed is voor de sfeer in wijken waar veel allochtonen wonen. Het CDA voelt daar niets voor.
Volgens Arslan is het manifest niet bedoeld om onderwijsachterstanden weg te werken. De organisaties willen de discussie over achterstanden en etnische segregatie juist scheiden. Ook zullen niet alle zwarte scholen hierdoor verdwijnen, tempert Verheggen te groot enthousiasme. „Maar hierdoor staat wel een vrije schoolkeuze open voor alle ouders. Nu is deze er vooral voor de witte ouders.”
In het manifest stellen de ondertekenaars dat ouders het recht op onderwijs moeten houden en dat scholen ouders beter moeten voorlichten over het onderwijsconcept en de grondslag van de school. Verder moeten gemeenten als verantwoordelijken voor het lokale onderwijsbeleid afspraken maken met de schoolbesturen om ervoor te zorgen dat er wat te kiezen valt.