Politiek

Twitter is podium en valkuil voor Kamerleden

DEN HAAG (ANP) – Twitter heeft in een jaar tijd een enorme vlucht genomen onder Tweede Kamerleden. Het aantal twitterende parlementariërs gaat inmiddels richting de honderd. Soms gaat het over persoonlijke besognes, maar veel vaker zet het onderlinge debat, ook rechtstreeks met ministers en staatssecretarissen, zich virtueel voort. Woensdag trok Kamervoorzitter Verbeet aan de rem.

22 September 2010 19:10Gewijzigd op 14 November 2020 11:52

Twitteren wordt zeker niet verboden, maar Verbeet stoort zich wel flink aan parlementariërs die tijdens een debat zitten te twitteren over het onderwerp dat aan de orde is. Hierdoor ontstaan volgens haar zoveel meningen over het debat, dat het voor een voorzitter niet meer bij te houden is.

Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat laten Kamerleden tweets achter waarin ze op allerhande zaken in de actualiteit reageren, op elkaars standpunten ingaan, bij hun volgers de stemming peilen of hun persoonlijke beslommeringen wereldkundig maken. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) was twee jaar geleden de eerste bekende politicus die via de maximaal 140 tekens van een tweet tussen zijn drukke werkzaamheden door liet weten waar hij was en wat hij deed. Verhagen, inmiddels behalve minister ook CDA-fractievoorzitter, heeft inmiddels bijna 50.000 volgers.

De twitterkoning van het Binnenhof is GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed, zoon van een Palestijnse vader en een Hollandse moeder. Het nieuwbakken Kamerlid heeft maar liefst bijna 300.000 volgers. Die heeft hij overigens te danken aan een truc: hij werd de eerste eigenaar van een straatnaam bij een vluchtelingenkamp die is vernoemd naar een twitteraccount: de @arjanelfassed tweetstreet.

Populaire en zeer actieve twitteraars zijn verder GroenLinks-leider Femke Halsema (bijna 90.000) en D66-voorman Alexander Pechtold (bijna 60.000). PVV-leider Geert Wilders kiest gericht zijn momenten om via Twitter van zich te laten horen, en weet zich gevolgd door zo’n 45.000 mensen.

Twitter is een podium voor politici. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne werd het volop gebruikt om plannen te ventileren, vliegen af te vangen en te reageren op de concurrentie. Dinsdag op Prinsjesdag woedde op Twitter langdurig een discussie over de aangekondigde bezuiniging op de kinderopvang tussen Kamerleden van de oppositie en de verantwoordelijke minister André Rouvoet (Onderwijs). Eerder dit jaar in aanloop naar de val van het kabinet stookten PvdA’ers het vuurtje via Twitter op. Momenteel zijn het de mogelijk dissidente CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan die vanwege soms suggestieve tweets over de formatieonderhandelingen met de PVV op de voet gevolgd worden.

Dat tweets ook risicovol kunnen zijn voor een politicus, daar kan inmiddels wel een aantal over meepraten. Verhagen werd door premier Jan Peter Balkenende berispt toen hij via Twitter een foto uit de Trêveszaal, de vergaderzaal van het kabinet, liet zien. Het inmiddels vertrokken VVD-Kamerlid Arend Jan Boekesteijn ging een keer in de fout met een tweet over Chinezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer