Kerk & religie

Ds. Poot: Laatste fase heilsgeschiedenis is aangebroken

DORDRECHT – „We leven in de laatste fase van de heilsgeschiedenis.” Dat zei ds. H. Poot, predikant in dienst van de stichting Christenen voor Israël, donderdagavond in Dordrecht.

Van een medewerker
17 September 2010 10:52Gewijzigd op 14 November 2020 11:49

Aan de vooravond van de Grote Verzoendag hield Christenen voor Israël in de Grote Kerk een bijeenkomst van verootmoediging en gebed. Volgens ds. Poot neemt Israël in de Bijbel een unieke positie in. Sprekers op de bijeenkomst waren verder Joop Gankema, directeur van de stichting Opwekking, en ds. W. J. J. Glashouwer, president van Christians for Israël International.

Sprekend over het lijden van het volk Israël in de wereld las ds. Glashouwer voor uit het dagboek van de bekende nazi-jager Simon Wiesenthal. Deze schreef elke dag op hoe het de Joden verging. „In elk Europees land was de grote vernietiging aan de orde. Hoe heeft dat zover kunnen komen in het christelijke Europa?” vroeg hij zich af. „Waar was de kerk en waar waren de individuele theologen?”

De Israëlpredikant durft de stelling aan dat de Joden in islamitische landen beter af zijn geweest dan in Europa. „De christelijke kerk vond dat zij het geestelijk Israël was. De theologen zeiden dat zij het Koninkrijk vormden. Israël had voor hen afgedaan. Maar toen werd het 1948, het jaar van het herstel van Israël. De kerk vroeg zich af hoe dat kon. Had God daarmee te maken? De Joden waren immers nog steeds niet bekeerd tot Jezus? Had God dan toch een relatie met het volk Israël?”

Ds. Glashouwer plaatste dit alles in het licht van de komst van het door Jezus voorzegde Koninkrijk. „Israël, het land, de stad, het krijgt betekenis voor de komst van het Koninkrijk. Er gebeuren grote dingen in onze tijd”, zo zei ds. Glashouwer. „Het Evangelie is bijna gebracht tot in de vier windstreken van de aarde. De kerk groeit in Afrika en in Azië en Jezus doet wonderen in de wereld van de islam. De profetische tijden zijn aangebroken waarin de wereld aanstoot neemt aan de unieke positie van Jeruzalem en waarin Israël steeds meer onder druk komt te staan.”

Opwekkingsdirecteur Gankema sprak over het lijden van de christelijke gemeente in de wereld. „Zegt Paulus niet tegen Timotheüs dat allen die in Christus Jezus willen leven, vervolgd zullen worden?” vroeg hij. „We zien het gebeuren in de wereld om ons heen. Van alle levensbeschouwelijke groepen hebben christenen het meest te lijden. Van alle geweld tegen religieuze groepen is ongeveer 85 procent gericht tegen christenen. Ten minste 200 miljoen christenen moeten hun geloof in stilte beleven, uit angst voor vervolging en onderdrukking. In ruim vijftig landen is een vervolgde kerk en in meer dan zestig landen worden christenen tegengewerkt. In Noord-Korea zitten meer dan 50.000 christenen in werkkampen onder erbarmelijke en mensonterende omstandigheden gevangen. Zei Charles Spurgeon niet dat lijdende heiligen het levende zaad van de kerk zijn?

Volgens de directeur van de stichting Opwekking heeft de kerk een onvoorwaardelijke verplichting tegenover de slachtoffers in elke laag van de bevolking.

Ds. Glashouwer bad ten slotte in verootmoediging om
bekering van het Nederlandse volk en om de vrede van Jeruzalem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer