Binnenland

„Verlatenheid burger leidt in internetcultuur tot ongeremdheid”

NIJMEGEN – Burgers die zich verlaten voelen, uiten zich in de huidige internetcultuur nogal eens op ongeremde wijze.

Van onze verslaggever
16 September 2010 12:47Gewijzigd op 14 November 2020 11:48

Dat zei prof. dr. Hans Boutellier, directeur van het Verwey-Jonker Instituut, dat onderzoek doet naar sociaalmaatschappelijke vraagstukken, gisteravond op de Radboud Universiteit Nijmegen, tijdens een debat over verhuftering in de samenleving. „Als mensen het gevoel hebben dat ze alleen staan, gaan ze steeds harder schreeuwen, in de behoefte erkend en herkend te worden. Op internet wordt de menselijke geest veruitwendigd, in zijn mooie kanten, maar vooral ook in al zijn grove vormen.”

Filosoof dr. Bas van Stokkom, die het net verschenen boek ”Wat een hufter. Ergernis, lichtgeraaktheid en maatschappelijke verruwing” schreef, signaleert dat zeker in de jaren negentig de verhuftering is toegenomen. In zijn optiek is er bijvoorbeeld sprake van „verharding tegenover de moslim­gemeenschap.”

Ook de middenklasse maakt zich schuldig aan asociaal gedrag, denkt de filosoof hardop. „Verhuftering zit bij onszelf. Mensen hebben een hoge, kwetsbare eigendunk en vinden al gauw dat ze niet snel genoeg worden bediend. Er is sprake van cynisme. In de dramademocratie worden vooral confronterende meningen naar voren gebracht.”

In de strijd tegen verhuftering zou er meer „gastvrijheid in het publieke domein” moeten komen, vindt Van Stokkom. „Nu zien we elkaar op bijvoorbeeld de weg vaak als tegenstrevers. Zorg dat het menselijk gezicht terugkomt op straat, bijvoorbeeld door in parken beheerders aan te stellen.”

Verder zou de „elite” het volk „toekomstperspectief” moeten bieden. „Geef een antwoord op het cynisme, op het gescheld op de politie en ambtenaren. Sla bruggen naar alle volksdelen, net zoals vadertje Drees dat deed in de jaren vijftig van de vorige eeuw.”

Prof. dr. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, stelde dat Nederland „altijd al een hufterig land” is geweest. „Anderen keken met verbijstering naar ons gebrek aan hoffelijkheid en respect. Schoolklassen uit vroeger eeuwen zien er op plaatjes uit als een zootje.”

Sociaal psycholoog drs. Beatrijs Ritsema plaatste kanttekeningen bij de stelling dat de verhuftering ook volop is toegeslagen in de middenklasse. Ze ziet asociaal gedrag zich vooral manifesteren in de onderklasse, bijvoorbeeld bij allochtonen. Ritsema wees ook op de funeste invloed van drank op het gedrag van mensen. „Het zou helpen om de accijns op alcohol te vertienvoudigen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer