Binnenland

Ernstige geldnood bij politie

DEN HAAG – Bij het openbaar ministerie bestaat grote geldnood. Om meer geld binnen te halen, kiezen officieren van justitie er daarom voor boetes op te leggen in plaats van taakstraffen die geen geld opleveren.

Binnenlandredactie
15 September 2010 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 11:47
Foto ANP
Foto ANP

Dat schreef NRC Handelsblad gisteren op basis van bronnen binnen het OM. Ook de verhoging van de verkeersboetes met 15 procent, die vorige week werd afgekondigd, zou in direct verband staan met het „miljoenentekort” bij de politie.

De geldnood bij de politie is zo ernstig dat zeker 11 van de 25 korpsen over drie jaar op papier failliet zouden gaan, aldus onderzoeker F. Rozenberg van OBMC Consulting. Volgens Rozenberg is dit probleem niet te verhelpen door efficiënter werken, waardoor uiteindelijk in „het aantal agenten” moet worden geschrapt, aldus Rozenberg in het Algemeen Dagblad van vandaag. Ook in de Raad van Korpschefs leeft deze vrees.

CDA-Kamerlid Cörüz stelde vandaag in een reactie dat het „zeker niet mag gebeuren” dat er minder blauw op straat is. „Laten we eerst snijden in de toelages van de politietop.”

Bij diverse kantoren van het OM zou al een vacaturestop zijn ingesteld bij vertrekkende officieren van justitie. Dit heeft echter gevolgen voor de afhandeling van strafzaken. Volgens de Rotterdamse advocaat F. van Ardenne zou het aantal „plankzaken” groeien. „Daarbij gaat het soms om ernstige delicten, zoals fraude en doodslag”, aldus de jurist in NRC Handelsblad. „Van veel zaken hoor je nooit meer iets.”

Het openbaar ministerie zelf ontkent dat zaken terzijde worden gelegd. „Ernstige delicten worden wel degelijk vervolgd”, aldus een woordvoerder.

Het OM heeft besloten op huisvesting te besparen. Volgens procureur-generaal Van Brummen wil het OM het aantal parketten van negentien naar tien terugbrengen. Zo worden de kantoren in Roermond en Zutphen samengevoegd met die in Maastricht en in Arnhem. In Zutphen zijn de nieuwbouwplannen afgeblazen.

Toch blijven de gevolgen voor de burger „beperkt”, aldus Van Brummen. Onder het personeel geven de verhuisplannen echter veel onrust.

Ook verwacht de leiding van het OM een forse kostenbesparing door de digitalisering van strafdossiers. Die worden nog altijd op papier verstrekt aan alle partijen in de rechtszaal. In de zaak-Holleeder betreft dit bijvoorbeeld algauw 200 ordners.

De politie staat de laatste jaren sterk in de belangstelling van de politiek. In de samenleving bestaan brede zorgen over de veiligheid, wat regelmatig leidt tot een roep om „meer blauw op straat.”

Toch zijn er recent ook grote bezuinigingsoperaties doorgevoerd bij de politie, bijvoorbeeld op het terrein van personeels­zaken en automatisering.

Eerder deze week bleek dat er ook aan de andere kant van het rechtssysteem, onder rechters, een grote werkdruk bestaat. Rechters zouden door tijdsdruk steeds meer gedwongen zijn het schrijven van vonnissen uit handen te geven aan assistenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer