Aandacht overheid nodig voor gevolg scheiden
AMSTERDAM (ANP) – De overheid moet meer aandacht geven aan de maatschappelijke gevolgen van echtscheiding voor de ex-partners en hun kinderen. Dat blijkt uit onderzoek onder mensen die een scheiding in hun omgeving hebben meegemaakt.
Van de ruim vijfhonderd ondervraagden gaf 53 procent aan dat nodig te vinden. Vooral kinderen zouden professionele begeleiding moeten krijgen bij die ingrijpende gebeurtenis.
De Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS), die het onderzoek liet uitvoeren, heeft dat dinsdag laten weten. De vereniging heeft woensdag 15 september uitgeroepen tot Dag van de Scheiding, om aandacht te vragen voor de afwikkeling van de breuk die grote gevolgen heeft. De meeste Nederlanders hebben van nabij een scheiding meegemaakt, in de familie, bij vrienden, kennissen of buren en weten wat het betekent.
Een op de drie huwelijken haalt de eindstreep niet. De scheiding heeft naast emotionele, ook grote financiële gevolgen. Zijn er kinderen dan moet er voor hen veel geregeld worden. Sommige paren gaan in vrede uit elkaar, maar het kan ook uitlopen op een zeer onaangenaam gevecht. Terwijl er veel overleg nodig is.
De vFAS heeft de Dag van de Scheiding georganiseerd om echtscheiding uit de taboesfeer te halen en het proces te verbeteren. Deskundige begeleiding kan veel problemen voorkomen en eraan bijdragen dat mensen zorgvuldig met elkaar omgaan. Een goed voorbeeld van overheidsbeleid noemt zij het ouderschapsplan dat sinds 1 maart vorig jaar verplicht is bij een scheiding waarbij kinderen zijn betrokken.
Alle aangesloten familierechtadvocaten doen woensdag de deuren van hun kantoor open zodat iedereen er voor informatie terecht kan. Bellen, e-mailen en twitteren kan ook. De vereniging koos voor 15 september omdat op die dag in 1796 de allereerste scheiding in Nederland werd uitgesproken.
E-Quality, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, grijpt de Dag van de Scheiding aan om de politiek te wijzen op de tekortkomingen van het overheidsbeleid. Dat moet worden aangepast aan nieuwe vormen van ouderschap.
Co-ouders lopen vaak vast in de administratieve fuik van de overheid. Vooral de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) vormt een groot struikelblok, blijkt uit onderzoek door het kenniscentrum.