Binnenland

Hof spreekt agenten vrij van meineed

ARNHEM (ANP) – Twee agenten die hebben verklaard dat een van hen werd mishandeld bij rellen tijdens de Nijmeegse vierdaagse in 2005, zijn vrijdag in hoger beroep vrijgesproken van meineed.

10 September 2010 16:24Gewijzigd op 14 November 2020 11:44
Foto ANP
Foto ANP

Eerder werden Paul van D. en Bas K. veroordeeld en uit hun ambt gezet wegens valse verklaringen. Een van hen, een hondenbegeleider, werd ook nog vervolgd wegens mishandeling. Die acht het gerechtshof in Arnhem wel bewezen, maar de Nijmegenaar krijgt geen straf. Het geweld dat hij toepaste was proportioneel in de extreem chaotische, bedreigende en gewelddadige omstandigheden, aldus het hof vrijdag.

De mannen, inmiddels 48 en 29 jaar oud, probeerden collega’s te ontzetten die ingesloten raakten tijdens de ongeregeldheden. De hondenbegeleider sloeg een man en liet zijn hond bijten. Toen er aangifte tegen hem werd gedaan, deed de hondenbegeleider zelf ook aangifte van mishandeling.

Die aangifte was mogelijk onterecht. Het is niet duidelijk geworden of de man die door de agent geslagen is, zelf ook de agent heeft mishandeld. Maar het hof gelooft dat de agenten daar niet bewust een valse verklaring over hebben afgelegd: door de omstandigheden tijdens de rellen en later, is het mogelijk dat hun geheugen hen in de steek liet.

De rellen braken uit bij de Waalbrug, nadat de muziek was afgelopen. Bezoekers en veertien agenten raakten gewond in het gewelddadige tumult.

In 2007 achtte de rechtbank in Arnhem de aanklacht wel bewezen, en legde die nog hogere straffen op dan geëist. De 48-jarige Nijmegenaar kreeg toen vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, en een beroepsverbod voor 5 jaar. De 29-jarige man uit Bornebroek kreeg toen zes maanden cel opgelegd, waarvan drie voorwaardelijk, en een beroepsverbod voor 2,5 jaar. De rechtbank noemde het vermeende handelen van de agenten toen „een rechtschapen opsporingsambtenaar onwaardig”.

In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk tegen de oudste, en vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk tegen de jongste. Ook eiste het OM beroepsverboden van 3 en 1,5 jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer