Reactor Petten weer in bedrijf
PETTEN (ANP) – Exploitant Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) heeft donderdagmiddag na maandenlange reparatiewerkzaamheden de kernreactor in Petten weer in bedrijf gesteld. Dit heeft het bedrijf medegedeeld.
De reparatie was noodzakelijk omdat er luchtbelletjes waren aangetroffen in koelwaterleidingen die in de betonnen constructie van de reactor zijn verankerd. Het beton is de afgelopen maanden van onderaf verwijderd, waarna de aangetaste delen van het koelsysteem zijn vervangen door nieuwe aluminium leidingdelen. Nadat de installatie onder toezicht van de autoriteiten was getest, is nieuw beton aangebracht.
Als gevolg van het mankement aan de koelwaterleidingen lag de reactor van augustus 2008 tot begin februari 2009 ook al stil.
Nadat afdichtingen en een detectiesysteem waren aangebracht, kon NRG de reactor vorig jaar februari weer opstarten. Het ministerie van VROM gaf hiervoor een tijdelijke vergunning af. Die verplichtte NRG ertoe uiterlijk op 1 maart dit jaar de definitieve reparatie van het koelsysteem ter hand te nemen. Het bedrijf nam de reactor op 19 februari uit de roulatie.
De kernreactor in Petten tekent voor 60 procent van de Europese en 30 procent van de wereldproductie van medische isotopen, die worden ingezet bij kankerbehandeling en diagnostiek. Omdat behalve de reactor in Petten ook de NRU-reactor in Canada stillag, was de afgelopen maanden internationaal sprake van een tekort aan medische isotopen met lange wachtlijsten tot gevolg. Normaliter worden over de hele wereld dagelijks 24.000 patiënten behandeld met isotopen uit Petten. NRG zegt dat ziekenhuizen de eerste isotopen half september weer kunnen verwachten.
De reactor in Petten staat op de nominatie om te worden vervangen, maar moet nog een aantal jaren mee. Wel liggen er plannen klaar voor opvolger Pallas. Voorzitter Fred Verzijlbergen van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde benadrukte donderdag de noodzaak van de nieuwe onderzoeksreactor om in de toekomst een vergelijkbaar langdurig, wereldwijd tekort aan medische isotopen te voorkomen.
De oplevering van Pallas wordt op zijn vroegst in 2017 voorzien. Petten en Zeeland zijn in de race als vestigingslocatie.