Binnenland

Ook Heiloo steunt gasopslag Bergermeer

HEILOO (ANP) – De gemeente Heiloo werkt mee aan het vergunningentraject voor de gasopslag in het gebied Bergermeer. Dit heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. Daarmee volgt Heiloo Alkmaar en Schermer, die vorige week al lieten weten de gasopslag te steunen. Alleen Bergen blijft zich verzetten.

8 September 2010 15:22Gewijzigd op 14 November 2020 11:43
De gaswin-lokatie in de Bergermeer bij Bergen waar per dag 3 miljoen kubieke meter gas wordt gewonnen. Foto ANP
De gaswin-lokatie in de Bergermeer bij Bergen waar per dag 3 miljoen kubieke meter gas wordt gewonnen. Foto ANP

Heiloo ging evenals Alkmaar en Schermer overstag wegens de tegemoetkomingen van het ministerie van Economische Zaken en exploitant TAQA Energy. Doorslaggevend hierbij waren de afspraken met TAQA Energy over de afhandeling van eventuele schade als gevolg van het project en de werkgelegenheid die het oplevert.

TAQA Energy en het ministerie van Economische Zaken willen het lege Bergermeerveld gebruiken om aardgas op te slaan. Tot vorige week verzetten de vier gemeenten zich fel, onder meer vanwege onduidelijkheid over het risico op aardschokken.

Bergen staat nu alleen in zijn verzet tegen de gasopslag. De gemeente noemt de veiligheidsrisico’s van doorslaggevend belang en blijft bij het standpunt dat er te veel onduidelijkheid is over het risico op aardbevingen. „De veiligheid van onze inwoners kan niet worden afgekocht”, zegt wethouder Alwin Rietbrink.

Bergen blijft wel deelnemen aan het samenwerkingsverband dat de vier gemeenten hebben opgezet om de regionale belangen voor bedrijven, inwoners en de natuur te behartigen.

Demissionair minister Van der Hoeven (Economische Zaken) liet vorige week weten tevreden te zijn met de medewerking van Alkmaar. Ze noemde de opslag van groot belang om ook in de toekomst de gasvoorziening veilig te stellen.

In het Bergermeerveld moet de grootste gasopslag van Europa komen. Het plan past in de Nederlandse ambitie de gasrotonde voor Noord- en West-Europa te worden. Met het project is ongeveer 800 miljoen euro gemoeid. Het Russische staatsbedrijf Gazprom is een van de investeerders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer