Kamer wil helderheid over pensioenen Curaçao
DEN HAAG (ANP) – De hele Tweede Kamer wil duidelijkheid over de wijze waarop politici op Curaçao hun eigen pensioenen willen aanpassen. Dat bleek dinsdagavond.
Donderdag is in Den Haag de laatste en definitieve rondetafelconferentie over de staatkundige hervormingen in de West. Nederland heeft vanwege die hervormingen 1,5 miljard schulden van de eilanden gesaneerd. Juist vorige week werd bekend dat politici op Curaçao zichzelf hebben bedacht als het gaat om hun pensioen.
Volgens staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) is de timing inderdaad erg ongelukkig. Ze sluit echter niet uit dat het gaat om een correctie die hoort bij het overgaan van werken in deeltijd naar werken in voltijd. Daar was tien jaar geleden al sprake van. Ze heeft niettemin al om nadere informatie gevraagd en wil het een en ander laten toetsen, zodat ze kan vaststellen of er enig optreden nodig is. De schuldsanering moet immers ten goede komen aan bijvoorbeeld onderwijs en sociale zekerheid, aldus de bewindsvrouw. Twee keer eerder ging een regeling voor politici in de West de prullenbak in omdat die niet aan de eisen voldeed.
Curaçao en Sint Maarten worden 10 oktober 2010 landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Saba en Sint Eustatius (de ‘BES-eilanden’) worden een soort Nederlandse gemeentes en houden een sterkere band met Nederland. Volgens Bijleveld is dat proces, dat door de meerderheid van de Kamer wordt gesteund, nu onomkeerbaar. „Het point of no return is gepasseerd.” Volgens vooral SP en PVV zijn de zaken echter nog onvoldoende geregeld. „Het wordt geen historische beslissing, maar een historische vergissing”, aldus de PVV’er Eric Lucassen in zijn eerste toespraak in de Kamer.
Bijleveld meldde verder nog dat de overheidskantoren op de BES-eilanden voortaan gezamenlijk de zonnige naam ‘Rijksdienst voor Caribisch Nederland’ zullen dragen. „Wel sjiek en leuk”, vond Ineke van Gent van GroenLinks.
Weinig commotie over pensioenregeling Curaçao
Voormalig Eilandsraadslid Norbert George heeft inmiddels een verzoek ingediend voor opschorting van de afkondiging van het nieuwe pensioen voor Eilandsraadsleden op Curaçao.
De Eilandsraad van Curaçao heeft eind vorige week, een dag voor de nieuwe Eilandsraad werd geïnstalleerd, zonder veel discussie een nieuwe pensioenregeling aangenomen. Alle aanwezige leden stemden voor, alleen onafhankelijk raadslid Norbert George stemde tegen.
Hij heeft inmiddels de Curaçaose gezaghebber Lisa Dindial gevraagd om opschorting van de beslissing die door pensioendeskundigen op het eiland als ‘riant’ wordt beschouwd. Het grote bezwaar van George is er vooral in gelegen dat hij niet ‘niet ethisch’ vindt dat een Eilandsraad voor zichzelf een riante regeling bepaalt. ij is van emning dat
Eerdere pogingen van de Curaçaose Eilandsraad om zichzelf een goed pensioen toe te kennen kwamen uiteindelijk bij de Antilliaanse gouverneur terecht, die invoering toen heeft tegen gehouden. Probleem is dat momenteel voor Eilandsraadsleden die fulltime in de raad zitten er momenteel niets is geregeld.