Buitenland

Eerste SARS-besmetting in India

In India is gisteren een eerste geval van besmetting met het SARS-virus gemeld. Bij een 32-jarige man uit de toeristische westelijke deelstaat Goa werd de besmettelijke longziekte vastgesteld. De man was onlangs teruggekeerd uit Singapore, via tussenstops in Hongkong en Bombay.

AP
18 April 2003 08:15Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

De man en zijn echtgenote, die niet ziek is, zijn in quarantaine geplaatst. Een Nieuw-Zeelandse vrouw die woensdag vanuit Thailand naar India vloog, wordt in New Delhi behandeld voor symptomen van SARS. Resultaten van bloedproeven zullen over enkele dagen uitwijzen of de vrouw de ziekte ook heeft.

Hongkong meldde donderdag vier nieuwe sterfgevallen door SARS. Daarnaast verkeren in Hongkong twee van de drie vroeg geboren baby’s van moeders bij wie SARS is vastgesteld, in kritieke toestand, meldde hun behandelend arts donderdag. Een van de moeders overleed maandag aan SARS, de andere twee moeders zijn eveneens in kritieke toestand. De baby’s waren vervroegd ter wereld gebracht door middel van een keizersnede omdat de moeders ernstig ziek waren. Ook wilden de artsen complicaties door de medicijnen die de moeders gebruiken, voorkomen. De berichten over de baby’s heeft voor paniek gezorgd bij zwangere vrouwen in Hongkong. Zwangere leerkrachten kregen toestemming om met onbetaald verlof te gaan als ze dat wilden.

De 324 bewoners van het wooncomplex Amoy Gardens in Hongkong die met SARS besmet zijn, hebben de ziekte mogelijk opgelopen via de riolering in het complex. Volgens minister van Volksgezondheid Yeoh Eng-kiong heeft onderzoek uitgewezen dat een van de SARS-patiënten diarree had, en dat bewoners bij wie later SARS werd vastgesteld ook diarree kregen. Als het virus zich via rioolpijpen heeft verspreid, verklaart dat mede waarom SARS zich in het wooncomplex ’verticaal’ verspreidde. Volgens Eng-kiong hebben ook ratten en kakkerlakken bijgedragen aan de verspreiding van het virus. Voor een verspreiding door de lucht zijn geen bewijzen gevonden, zei Eng-kiong verder.

De met SARS besmette bewoners van Amoy Gardens vertonen extremere symptomen dan andere patiënten en reageren minder goed op de medicatie. Dat het om een mutatie van het virus gaat, wordt door artsen uitgesloten. Bijkomende infecties die de reeds verzwakte patiënten treffen of een uitzonderlijk grote dosis van het virus kunnen mogelijke verklaringen zijn, maar zekerheid hebben de artsen daarover nog niet.

Van de passagiers die Hongkong via de luchthaven van Chek Lap Kok verlaten, wordt de temperatuur gemeten om eventuele verspreiding van SARS te voorkomen. Via een elektronische thermometer in het oor wordt gezocht naar mensen met koorts, een van de symptomen van SARS. Op de luchthaven van Singapore worden arriverende passagiers eveneens gecontroleerd op koorts.

De Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Pacific (Escap) van de Verenigde Naties zei donderdag dat SARS, en ook de oorlog in Irak, de economische groei in het gebied waarschijnlijk zullen remmen. Escap presenteerde een positief rapport over de groei van het afgelopen jaar. Ondanks de wereldwijde economische recessie wist de regio in 2002 een groei van 5 procent te behalen. In 2001 groeide de regionale economie met 2 procent. De prognoses voor 2003 moeten in verband met SARS en de oorlog in Irak, die de olieprijzen zal doen stijgen, worden bijgesteld, zei Escap.

Singapore heeft gisteren zijn economische groeiverwachting drastisch bijgesteld als gevolg van de SARS-uitbraak. De regering maakte een economisch hulppakket van 230 miljoen Singaporaanse dollars (119 miljoen euro) vrij om de gevolgen van de ziekte, voornamelijk in de transportsector en het toerisme, het hoofd te bieden. In plaats van een groei van 2 tot 5 procent verwacht Singapore nu dat het bruto binnenlands product in 2003 met slechts 0,5 tot 2,5 procent zal toenemen.

Ook China liet weten dat SARS een negatieve uitwerking heeft op de economische groei. Die kan volgens schattingen tot een procentpunt lager komen te liggen. Desalniettemin kondigde het land een forse groei van maar liefst 9,9 procent aan voor de eerste drie maanden van dit jaar.

Wereldwijd zijn tot nu toe meer dan 3000 mensen getroffen door het SARS-virus en zijn ten minste 166 mensen aan de ziekte overleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer