Binnenland

Druk op gasveld Bergermeer mag omhoog

BERGEN (ANP) – De druk op het gasveld Bergermeer bij Alkmaar mag geleidelijk worden verhoogd tot maximaal 80 bar. Dit heeft de Raad van State maandag besloten in een spoedprocedure. Volgens de Raad van State is er voorlopig geen verhoogd risico op aardschokken.

30 August 2010 19:00Gewijzigd op 14 November 2020 11:37
De gaswin-lokatie in de Bergermeer bij Bergen (NH). Foto ANP
De gaswin-lokatie in de Bergermeer bij Bergen (NH). Foto ANP

Exploitant TAQA Energy en het ministerie van Economische Zaken willen het lege Bergermeerveld gebruiken om aardgas op te slaan. Om meer aardgas te kunnen opslaan, heeft TAQA Energy een druk van 150 bar nodig. Voor het lege gasveld onder de Bergermeer gold echter een maximale druk van 35 bar.

Om de druk geleidelijk te kunnen ophogen, besloot het ministerie in juli dat de druk mag worden verhoogd tot maximaal 80 bar. Stichting Gasalarm2 verzocht de Raad van State om dit besluit ongeldig te verklaren.

Enerzijds omdat de volledige bezwaarprocedure tegen de plannen voor gasopslag nog niet is afgerond, anderzijds vanwege de angst dat hogere druk in het veld de kans op aardschokken vergroot.

Gasalarm2 verwijst hiervoor naar een onderzoeksrapport van het Massachusetts Institute of Technology uit november 2009. De Raad van State stelt echter dat dit rapport zich richt op een druk tot maximaal 205 bar en die situatie is nu niet aan de orde. Bovendien wil TAQA Energy de druk in het veld geleidelijk opvoeren. Tegen de tijd dat de bovengrens van 80 bar wordt bereikt, moet het gevaar op aardschokken allang verder zijn onderzocht.

Stichting Gasopslag2 noemt de uitspraak „teleurstellend”, maar ziet tegelijkertijd „behoorlijk grote lichtpuntjes”, zo laat bestuurslid Sieme Niks weten. „Er is ons veel duidelijk geworden. Dat kan bij toekomstige bezwaren goed van pas komen.”

De gemeente Bergen kondigde vorige week aan dat het bezwaar gaat maken tegen het besluit van het ministerie van Economische Zaken de druk op het gasveld te verhogen tot 80 bar. De gemeente kon maandag niet op de uitspraak van de Raad van State reageren.

Bergen maakte begin juni al bekend dat het vergunningen en ontheffingen weigert te verlenen voor ondergrondse gasopslag in het Bergermeer. In dit veld moet de grootste gasopslag van Europa komen. Het plan past in de Nederlandse ambitie de gasrotonde voor Noord- en West-Europa te worden. Met het project is ongeveer 800 miljoen euro gemoeid. Het Russische staatsbedrijf Gazprom is een van de investeerders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer