MIVD liet steken vallen in fraudeonderzoek
DEN HAAG (ANP) – De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD is zijn boekje te buiten gegaan in onderzoeken tegen twee medewerkers van de dienst die werden verdacht van fraude. De inzet van bijzondere bevoegdheden bij twee operaties was onrechtmatig.
Dat staat in een rapport van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) dat vrijdag is verschenen. Bij het eerste onderzoek was niet duidelijk dat de medewerkers een bedreiging zouden vormen voor de krijgsmacht. Daarom had de MIVD bijzondere bevoegdheden niet mogen gebruiken. Het andere onderzoek had zich juist meer moeten richten op de vraag of de twee een bedreiging vormden.
Ook verwerkte de MIVD onterecht gegevens omdat deze er niet toe deden. Deze zijn inmiddels vernietigd, schrijft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) aan de Tweede Kamer. Een aantal aanbevelingen van de CTIVD zijn sinds het incident met de medewerkers al in praktijk gebracht. Dan gaat het onder meer om een betere motivatie van de inzet van bijzondere bevoegdheden en het beter vastleggen van conclusies.
De CTIVD stelt ook dat de integriteit van de MIVD niet in het geding is en dat er redenen waren om de verklaringen van geen bezwaar van de medewerkers in te trekken. Deze verklaring is nodig om bij defensie te kunnen werken. De minister besliste later echter om deze verklaringen toch weer af te geven omdat twee andere commissies vonden dat er geen gronden bestonden deze in te trekken.
De twee, die gezien werden als topspionnen binnen de MIVD, hadden een bureau in de Jordaanse hoofdstad Amman, waar zij met hun gezinnen woonden om zo niet de argwaan van buitenlandse inlichtingendiensten te wekken. In 2007 werden ze geschorst, omdat ze zich volgens de leiding van de MIVD schuldig hadden gemaakt aan fraude met hun pensioen. MIVD-directeur Pieter Cobelens had hun telefoons laten afluisteren.
In april werd er een punt gezet achter de affaire.