„Bendes uit Syrië proberen onze jeugd mee te voeren”
GELDERMALSEN – Het feit dat leerlingen na schooltijd massaal bioscopen bezoeken, is zorgwekkend. Zowel ds. Th. L. Zwartbol uit Wekerom als sectordirecteur C. van Rijswijk legde daar maandagavond tijdens de jaaropening van de Gomarus Scholengemeenschap de vinger bij.
De oud gereformeerde predikant sprak in Geldermalsen naar aanleiding van de geschiedenis van Naäman de Syriër, uit 2 Koningen 5. Een Joods meisje, eerder ontvoerd door Syrische bendes, wees de melaatse Naäman op de mogelijkheid van genezing in haar vaderland.
Volgens ds. Zwartbol zijn die bendes uit Syrië ook vandaag niet ver weg. „Mogen we het eens een ogenblik overzetten? Televisie, open internet, wat denk je van een mobieltje? Het zijn de benden van de Syriërs die onze jeugd komen mee te voeren.”
Expliciet noemde de predikant het bioscoopbezoek. „Dat gebeurt niet door één of twee jongeren, maar massaal. Dan kom je uit school en pak je even een bioscoopje.” Hij legde een link met het ontvoerde Joodse meisje: „Denk dan eens aan haar. Zou zij dat ook gedaan hebben?”
Ook C. van Rijswijk, directeur vmbo van de Gomarus Scholengemeenschap, refereerde in zijn toespraak aan het bioscoopbezoek. Hij sprak vooral voor leraren en ouders, die hij vergeleek met berggidsen. „Als je een gids bent, zijn twee dingen van belang: je moet weten welke weg de Heere wijst in Zijn Woord én je moet weten welke valkuilen er onderweg zijn.”
Om die valkuilen goed in het vizier te krijgen, riep Van Rijswijk de ouders en leraren ertoe op de leefwereld van de leerlingen nauwgezet te volgen. „Als we niet weten waarmee onze leerlingen te maken krijgen, kunnen we hen ook niet de weg wijzen. Vergeleken met pakweg dertig jaar geleden is er heel veel veranderd.”
De huidige tijdgeest kenmerkt zich volgens de sectordirecteur door drie zaken: „Een verregaande relativering van de waarheid, een sterke opkomst van het individualisme en een streven naar meer en meer materiële welvaart.”
Als antwoord op de uitdaging van deze tijdgeest ontwaarde Van Rijswijk drie mogelijke manieren om te reageren: „Ons terugtrekken in onze eigen veilige vesting, de ontwikkelingen bagatelliseren alsof het allemaal wel meevalt en ons aanpassen omdat de ontwikkelingen toch niet tegen zijn te houden.”
Bij alle genoemde antwoorden zijn echter kanttekeningen te plaatsen, gaf Van Rijswijk aan. Hij concludeerde dat het beste antwoord ligt in het hogepriesterlijk gebed uit Johannes 17. Daar bidt Christus de Vader niet of Hij Zijn kinderen uit de wereld wil wegnemen, maar Christus geeft tegelijktijd aan dat zij niet van de wereld zijn.
Behalve in Geldermalsen waren er gisteravond jaaropeningsbijeenkomsten in Hardinxveld-Giessendam en Werkendam. De Gomarus Scholengemeenschap telt dit jaar 1746 leerlingen.