LTO laakt trage aanpak vogelpest door Veerman
Boeren hebben forse kritiek op de aanpak van de vogelpest van minister Veerman van Landbouw. Ze vinden dat de bewindsman sneller en harder had moeten optreden.
Volgens voorzitter G. Doornbos van LTO-Nederland had Veerman al direct met strenge maatregelen tegen de vogelpest moeten komen. Nu lopen we te veel achter het virus aan, zo zei de boerenvoorman woensdagmiddag in Roermond.
Doornbos is blij dat er inmiddels steeds strengere voorzorgsmaatregelen getroffen worden. Toch zegt hij er geen goed gevoel bij te hebben: „Het duurt me te lang voor het beleid wordt aangescherpt.” Tegelijkertijd wijst hij erop dat de schade bij boeren in de hele sector enorm toeneemt.
Hij zegt de indruk te hebben dat het ministeriële beleid vooral wordt ingegeven door financiële overwegingen. Er is volgens hem een voortdurende discussie tussen de betrokken departementen en het ministerie van Financiën, waarbij al gauw wordt gezegd dat het geld op is.
Doornbos zei het opvallend te vinden dat er bij de verspreiding van het virus voortdurend een relatie bestaat met de heersende windrichting. Als de wind het virus verspreidt, hebben ook strenge controles bij afgezette gebieden en de A67 een beperkte invloed op die verspreiding, vreest Doornbos.
Ook C. van Gisbergen, voorzitter van de vakgroep LTO Varkenshouderij liet zich kritisch uit over het beleid van het ministerie van Landbouw. „Onverantwoord en te laat. De varkenshouderij wordt zo kapot gemaakt.” Hij reageerde op het dinsdagavond afgekondigde vervoersverbod voor varkens in de vogelpestgebieden.
Volgens Van Gisbergen had de minister al zeven weken geleden zo’n vervoersverbod moeten afkondigen. Dan was er meer tijd geweest om het risico van besmetting door varkens met het vogelpestvirus te onderzoeken.
Nu ontstaan vooral in de Gelderse vallei grote welzijnsproblemen voor varkens. De dieren zitten al zeven weken opgesloten in hun stallen. Door de komst van biggen en het aandikken van de dieren, raken de stallen overvol. En door het nu geldende nieuwe vervoersverbod moeten die varkens nog langer op stal blijven en rijzen de problemen de pan uit. „De situatie is onhoudbaar geworden”, vindt Van Gisbergen.
LTO heeft om ontheffing op het verbod gevraagd en wil de varkens via strenge protocollen alsnog naar de slachterijen kunnen laten brengen. Het gaat om tientallen varkensbedrijven in de Gelderse vallei, waarvan er veel „op kiepen staan.”
Sinds de varkenspest in 1997 zijn de prijzen dramatisch gedaald voor de varkensboeren, waardoor ze geen financiële reserves meer hebben, aldus Van Gisbergen.