„Veel haken en ogen aan uitvoeren voetbalwet”
APELDOORN – Aan de uitvoering van de Voetbalwet, die op 1 september van kracht wordt, zitten veel haken en ogen.
Die zorg uitten diverse burgemeesters van grote steden die de wet moeten uitvoeren, afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad.
Met de voetbalwet, officieel Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast geheten, kunnen burgemeesters ordeverstoorders een meldplicht of een gebiedsverbod opleggen.
Een bevel duurt drie maanden en kan drie keer verlengd worden tot maximaal een jaar. Ook voorbereidingshandelingen tot rellen zijn strafbaar volgens de nieuwe wet.
Tijdens de behandeling in het parlement kwamen er via amendementen ook allerlei bepalingen in de wet rond de overlast van twaalfminners in woonwijken. Met name vanwege de roep uit de voetbalwereld om daadkrachtiger maatregelen tegen hooligans stemden Tweede en Eerste Kamer in met de wet.
Juist het praktisch regelen van de meldplicht baart burgemeesters echter zorgen, blijkt uit NRC Handelsblad. Diverse kleine gemeenten beschikken niet meer over een eigen politiebureau waar mogelijke ordeverstoorders tijdens een wedstrijd kunnen worden opgevangen.
Een regionale meldopvang zou een optie zijn, maar de afstand tussen de woning van de supporter en de meldruimte mag weer niet te groot zijn. Anders kan, zo vrezen burgemeesters, de rechter de maatregel afwijzen als disproportioneel.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontraadt gemeenten om supporters samen met criminelen op het bureau vast te houden. In de praktijk kan dat echter onvermijdelijk zijn, stellen burgemeesters in de NRC.
Burgemeester Aboutaleb (Rotterdam) voorspelt „veel jurisprudentie” over de nieuwe wet.
Nog een voorwaarde voor het welslagen van de voetbalwet is een optimaal samenspel tussen burgemeester en officier van justitie, waarschuwde burgemeester Wolfsen (Utrecht) enkele weken terug in het blad Binnenlands Bestuur. „Als de officier een gedragsaanwijzing geeft, is de burgemeester niet langer bevoegd een bevel te geven. Als de officier later tot een verbod besluit, moet de burgemeester een al gegeven bevel weer intrekken. Er kunnen complexe situaties ontstaan”, aldus Wolfsen.