Opnieuw drukke dag op Sail
AMSTERDAM – Het scheepvaartevenement Sail in Amsterdam heeft ook op zijn tweede dag veel bezoekers getrokken. Aan het begin van de avond waren ongeveer 130.000 mensen in de stad om een kijkje nemen bij de honderden bijzondere schepen die op het IJ liggen en de vele andere programmaonderdelen. Over de bezoekersaantallen over de gehele dag konden gemeenten en politie nog niets zeggen. Donderdag trok het evenement circa 300.000 bezoekers.
Het publiek had het weer mee: het was behoorlijk warm en de zon scheen volop. Ook de komende dagen is dat waarschijnlijk het geval. Reden voor Sail om de bezoekers op te roepen voldoende te drinken, zich goed in te smeren en zo nodig een hoofddeksel te dragen. Dit om te voorkomen dat mensen onwel worden door het warme weer.
Een van de hoogtepunten van de tweede Sail-dag was de Pieremachocheltocht. Ongeveer 45 krakkemikkige, al dan niet zelfgemaakte bootjes voeren in colonne door de Amsterdamse grachten. Er waren maar weinig voorwaarden voor vaartuigen om mee te doen. Ze moesten enigszins blijven drijven en moesten drie uur achter elkaar kunnen varen.
De parade was hier en daar komisch. Een stel jongens in blauwe overalls zat bijvoorbeeld in een boot met een motor die afkomstig was van een tractor. Verder was er een minipiratenschip, compleet met vlag. Met zeven als piraat verklede mannen aan boord zat het vaartuig bomvol. Af en toe helde het gevaarlijk ver over naar een kant.
Ruim duizend bemanningsleden van de tall ships (grote zeegaande zeilschepen) die op Sail te bezichtigen zijn, bedankten Amsterdam voor haar gastvrijheid door in een parade door de stad te lopen. Onder meer Russen, Omani, Engelsen, Bulgaren en Italianen waren van de partij.
Elk land had zijn eigen kledingregels. Zo hadden bemanningsleden uit het Verenigd Koninkrijk piratenpakken aan. De Italianen waren iets netter gekleed: matroospakken en een pet.
Op het IJ vond voor het eerst een race tussen skutsjes plaats. Met de uitleg van de commentator was ‘die Friese sport’ voor de vele leken die in Amsterdam waren neergestreken, goed te volgen.
Ongeveer een half uur na het begin van de wedstrijd sloeg een bootje om na een stevige windvlaag. De reddingsbrigade stond paraat om de drenkelingen uit het water te vissen en met de hulp van een baggerschip werd de boot weer omhoog gekanteld. Er vielen geen gewonden.