Binnenland

Splitsing Gasunie stap dichterbij

De splitsing van de Nederlandse Gasunie in drie afzonderlijke ondernemingen is een stap dichterbij gekomen. De huidige aandeelhouders, de Nederlandse Staat (50 procent), Shell (25 procent) en ExxonMobil (25 procent), hebben overeenstemming bereikt over het zogenoemde kleineveldenbeleid. Dat heeft woordvoerder B. Warner van de Gasunie woensdag gezegd.

ANP
16 April 2003 16:52Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

Het kleineveldenbeleid gold als een van de zwaarste hobbels in het splitsingsproces. Volgens Warner komt het akkoord erop neer dat het huidige kleineveldenbeleid wordt voortgezet. Dat betekent kortweg dat de verkopen van gas uit de kleine velden in de Noordzee voorrang krijgen op de verkopen uit de grote gasbel bij Slochteren. Die laatste ’schat’ wordt beheerd door de NAM, eigendom van Shell en ExxonMobil (Esso in Nederland). Shell en ExxonMobil krijgen voor dit ’voorrangsbeleid’ compensatie.

Shell wilde niet ingaan op de uitlatingen van de Gasunie-woordvoerder. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken hield het erbij, dat de Tweede Kamer mogelijk al volgende week een brief over de voortgang van de onderhandelingen tussen de partijen ontvangt.

Bij de voorgenomen verdeling van de Gasunie blijft de Staat eigenaar van het transportnet. De beide olieconcerns verdelen de handelsactiviteiten. De kans is groot dat de afzonderlijke bedrijven uit Groningen vertrekken, tot verdriet van de gemeente en de betrokken werknemers.

Administratief is de splitsing van de Gasunie in een transport- en handelspoot al per 1 januari van dit jaar doorgevoerd. Gasunie-woordvoerder Warner verwacht dat de feitelijke driedeling van het bedrijf, waarover een nieuw kabinet en de Tweede Kamer nog een definitieve beslissing moeten nemen, op zijn vroegst tegen 2005 rondkomt.

De opsplitsing van de Gasunie moet de concurrentie bevorderen, in het licht van de voortgaande liberalisering van de energiemarkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer