Binnenland

Zwaar mishandeld na een verkeersfoutje

APELDOORN – Even niet in de gaten hebben dat het stoplicht op groen staat en gelijk een grote mond krijgen. De agressie in het verkeer lijkt toe te nemen, maar duidelijke cijfers over die toename zijn er niet.

19 August 2010 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 11:31
Wisbrun. Foto Hielco Kuipers
Wisbrun. Foto Hielco Kuipers

Afgelopen zaterdagavond, iets over halftien op de A27 richting Gorinchem. Wat er precies misgaat op het stuk snelweg tussen Meerkerk en Hoogblokland is nog onduidelijk, maar een busje en een auto botsen op elkaar vlak bij het tankstation. De twee inzittenden van het busje, een 40-jarige man uit Schelluinen en een 44-jarige man uit Bleskensgraaf, komen geschrokken uit hun voertuig om de schade op te nemen.

De andere automobilist is boos en vooral agressief. De 32-jarige Zwijndrechter begint te slaan, mogelijk met een hard voorwerp. Het gaat er zo heftig aan toe dat de twee mannen uit het busje naar het ziekenhuis moeten. Ze hebben allebei ernstig hoofdletsel. Na enkele dagen mag de man uit Bleskensgraaf weer naar huis, de man uit Schelluinen ligt nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis.

De politie houdt de Zwijndrechter aan. Hij bekent de mishandeling en zit vast.

Geregeld belanden verkeersdeelnemers in het ziekenhuis na een incident op de weg. Een buschauffeur werd vorig jaar bij Joure op de snelweg in elkaar geslagen omdat hij een auto die hem afsneed met lichtsignalen waarschuwde. Jaarlijks worden er bij de politie 4000 à 5000 aangiftes gedaan van incidenten van geweld tegen onbekenden in het verkeer.

Dat gaat dan alleen nog maar om mensen die naar de politie stappen. Het merendeel van dergelijke incidenten wordt vermoedelijk niet eens gemeld. Uit het tweejaarlijks Periodiek Regionaal Onderzoek Verkeersonveiligheid blijkt dat driekwart van de ondervraagden zich wel eens ergert aan het gedrag van andere weggebruikers, maar dat verder op z’n beloop laat. Bijna 15 procent toont zijn boosheid door handgebaren, lichtsignalen of claxonneren.

„We gaan geweld in het verkeer steeds meer accepteren”, zegt Bart Wisbrun, oprichter en directeur van de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld. „Als je twintig jaar geleden zomaar werd uitgescholden, dan deed je daarvan aangifte bij de politie. Nu denken mensen: „Het zal wel aan mij liggen” of „Het heeft toch geen zin om ertegen in te gaan.””

Toch heeft het volgens Wisbrun wel degelijk zin iemand aan te spreken op zijn gedrag. Of aangifte te doen van agressie in het verkeer. „Anders gaat iedereen het normaal vinden als er geweld wordt gebruikt.”

De Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld probeert via campagnes aandacht te vragen voor het probleem. Zo kwam de stichting enkele jaren geleden met tien tips om agressie in het verkeer te voorkomen. Bijvoorbeeld: Maak vaker een duidelijk sorrygebaar en steek ook eens een duim op bij positief gedrag. Lach eens wat vaker naar je medeweggebruiker en geef zelf het goede voorbeeld.

Graag zou Wisbrun meer campagnes tegen agressie willen lanceren, maar volgens hem hebben instanties als het ministerie van Verkeer en Waterstaat daar geen geld voor over. „Zij zetten in op strengere handhaving door bijvoorbeeld meer camera’s op te hangen. Wij vinden juist dat er veel meer aan preventie moet worden gedaan. Er moet een ombuiging van de mentaliteit plaatsvinden.”

Educatie is daarvoor een goed middel, aldus Wisbrun. Ook zet de stichting met de actie Heldenmoed jongeren in het zonnetje die het op sociaal gebied wél goed doen.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) noemt naast educatie en handhaving ook maatregelen op het gebied van infrastructuur en techniek. De overheid moet proberen de filedruk te verminderen, de wachttijden voor rood licht te verkorten en bestuurders te informeren over vertragingen.

Het is de vraag of dergelijke maatregelen het tij keren. In ieder geval is wel gebleken dat files en lange wachttijden voor een rood licht de frustratie –en daarmee de kans op agressie– doen toenemen. Ook blijkt dat boosheid en agressief gedrag in het verkeer afnemen naarmate men ouder wordt. Verder vertonen mannen vaker agressief gedrag dan vrouwen. Vooral mannen met een obsessieve passie voor autorijden.


Tips tegen agressie

Wat kun je zelf aan je rijgedrag doen om irritatie bij anderen te voorkomen? En hoe kun je het beste reageren bij agressie in het verkeer door anderen? Tien tips van de Landelijke Stichting tegen Zinloos Geweld.

  1. Accepteer dat andere mensen ook fouten kunnen maken.

  2. Laat je niet kennen en ga niet terug jennen.

  3. Relaxte muziek draaien, hard meezingen en de agressieve verkeersdeelnemer negeren.

  4. Vaker een duidelijk sorrygebaar maken en steek ook eens een duim op bij positief gedrag.

  5. Op tijd en uitgerust van huis vertrekken.

  6. Lach eens wat vaker naar je medeweggebruiker.

  7. Zelf het goede voorbeeld geven.

  8. Je realiseren dat je medeweggebruiker bent.

  9. Stel jezelf de vraag: Ben ik flexibel en stressbestendig?

  10. Concentreer je op de hoofdtaak: Veilig rijden naar je bestemming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer