Ouderenfonds wil pestprotocol
BUNNIK (ANP) – Het Nationaal Ouderenfonds wil heel snel een pestprotocol waarmee verzorgingshuizen het pesten onder ouderen de kop in kunnen drukken. Treiteren is een groot probleem in de huizen; 20 procent van de bewoners gaat eronder gebukt. Het feit dat mensen nauwelijks keuze hebben voor een zorgingshuis, is een van de oorzaken van dit hoge cijfer. Dat liet de organisatie vrijdag weten.
Mensen kunnen wel een voorkeur uitspreken voor een huis, maar meestal komen ze waar plaats is. Iemand die als kind werd gepest en in dezelfde omgeving blijft wonen, belandt meestal in een verzorgingshuis in de buurt. De vroegere pesters zien hun kans waar en beginnen weer van voren af aan. Volgens directeur Jan Romme van het Ouderenfonds is het pesten dan zelfs heviger, omdat ouderen alle tijd hebben en „ondertussen de fijne kneepjes van het vak kennen”.
De slachtoffers keren zich vaak van de andere bewoners af, zijn zenuwachtig, bang en depressief. Romme geeft het voorbeeld van een man die zeven jaar niet van zijn kamer is gekomen, omdat hij verschrikkelijk werd gepest. „Hij is uiteindelijk in totale eenzaamheid gestorven.”
Volgens een woordvoerster van het Ouderenfonds zou de 20 procent wel eens „het topje van de ijsberg” kunnen zijn. Mensen durven niet te zeggen dat ze gepest worden. Uit het feit dat veel mensen „echt heel bang zijn” om naar een verzorgingshuis te gaan, valt veel op te maken. Het fonds wil daarom dat mensen kunnen kiezen voor een huis.
De bezuinigingen maken het er niet beter op. Geregeld doorvragen hoe het wonen in het huis bevalt en wie de sfeer bepaalt, kan veel boven tafel brengen. Maar het personeel heeft geen of nauwelijks tijd. Een protocol kan het herkennen en de aanpak van pesten vergemakkelijken. In het protocol staat precies beschreven op welke signalen het personeel moet letten, wat onder pesten wordt verstaan, wat de gevolgen zijn voor de slachtoffers en hoe het treiteren aan te pakken. Daarmee worden het beleid en de aanpak in ieder verzorgingshuis gelijk.
Het Nationaal Ouderenfonds neemt zelf het voortouw voor onderzoek en voor het protocol. Het krijgt daarbij hulp van andere organisaties. De protocollen die scholen gebruiken om het pesten onder kinderen tegen te gaan, kunnen daarbij bruikbare tips opleveren.