Binnenland

Moskee in polder Bodegraven stuit op verzet

BODEGRAVEN – De voorgenomen moskeebouw langs de burgemeester Kremerweg in Bodegraven stuit op krachtige protesten van diverse bewonerscomités en natuurorganisaties.

12 August 2010 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 11:26
Bodegraven. Foto RD, Henk Visscher
Bodegraven. Foto RD, Henk Visscher

Bij de gemeente zijn tot donderdag, de dag waarop de bezwaartermijn tegen het ontwerpbestemmingsplan verliep, zeker vier zienswijzen ingediend, afkomstig van het Comité Noord Groen, het Wijkteam Noord, Natuurmonumenten en de stichting Groene Hart.

De islamitische gemeenschap in Bodegraven, naar schatting zo’n 700 man, is al decennialang aangewezen op de houten El-­Fetahmoskee aan de Dronenweg. Het ontwerpbestemmingsplan dat sinds eind juni ter inzage lag, voorziet in een nieuwe moskee die moet worden gebouwd aan de Burgemeester Kremerweg, schuin achter de begraafplaats en deels op de plaats van het huidige evenemententerrein. Het gebedshuis mag 625 vierkante meter beslaan en wordt maximaal 11 meter hoog.

De beoogde locatie is echter omstreden, vanwege de ligging aan de rand van de Noordzijderpolder. Natuurorganisaties willen als het even kan geen bebouwing in wat zij noemen „een uniek veenweidenlandschap” 
in het Nationaal Landschap Groene Hart. „De Noordzijderpolder maakt deel uit van het grootste nog onbebouwde en niet door wegen doorsneden veenweidegebied van Zuid-Holland. Uit­voering van het bestemmingsplan zou betekenen dat het bebouwde gebied van Bodegraven nog verder opschuift de polder in”, schrijft regiodirecteur R. de Wilde van Natuurmonumenten in de zienswijze.

„Aan de polder mag niet worden geknabbeld”, vindt ook voorzitter J. A. Gast van stichting Groene Hart. Hij wijst op een inmiddels door de raad aangenomen motie om afgezien van de moskee tot 2020 geen enkele bebouwing in de polder te ontwikkelen. „Het is ronduit tegenstrijdig om een gebied dat de raad als het even kan met rust laat toch aan te wijzen als locatie voor een moskee.”

De kosten voor de ontsluiting en het bouwrijp maken van het terrein becijfert Gast op een miljoen euro. „Een flinke investering voor één gebouw, die naar het zich nu laat aanzien geheel ten laste komt van de gemeente”, stelt hij.

Ook het Wijkteam-Noord hikt vooral aan tegen de aantasting van het open weidegebied en de hoge kosten. „Daar komt nog bij dat de gemeente de toezegging om de moskee in te passen in de bebouwde omgeving niet kan nakomen. De voorgenomen woningbouw op deze locatie gaat immers niet door”, aldus voorzitter T. Rood.

Het comité Noord Groen wil dat de gemeenteraad het tot nu toe gevolgde inspraakproces onderzoekt. „Na de fusie van Bodegraven en Reeuwijk, komend najaar, moet de nieuwe gemeenteraad de gelegenheid krijgen om dit traject zorgvuldiger af te ronden”, zegt voorzitter I. Lelijveld van het comité dat in Bodegraven het voortouw nam in het verzet tegen de bouw van de moskee.

„Gezien het dalende inwonertal zou het van wijsheid getuigen als de gemeenteraad de vele onbebouwde percelen binnen de kern van Bodegraven langsloopt als mogelijke bouwlocatie”, is de mening van Lelijveld. „Ook deze gemeenschap verdient een waardige plek binnen de kern van het dorp en behoort niet als een eiland in een weiland te worden neergezet.”

Meer dan 300 Bodegravers zetten de afgelopen dagen hun handtekening onder de zienswijze van het comité Noord Groen. Voorzitter Lelijveld noemt die steun „veel groter dan verwacht.”

Voor het college van Bodegraven is de moskeebouw uitgegroeid tot een waar hoofdpijn­dossier. Al sinds 1981 onderzoekt de gemeente tal van bouwlocaties, steeds zonder resultaat.

Ook het college van Beter Bodegraven, PvdA en ChristenUnie dat in 2006 aantrad, bleef steken in voorbereidingshandelingen. In 2008 kwam dit college na een vertrouwensbreuk met de raad ten val.

PvdA-wethouder Bouwens, de enige die de bestuurscrisis overleefde, wist zijn nieuwe coalitiepartners van CDA en VVD zover te krijgen dat ze instemden met een deel van de Noordzijde als bouwlocatie voor de moskee. Onenigheid hierover zou mogelijk tot een nieuwe coalitiebreuk hebben geleid.

Overigens mikte het college tot afgelopen najaar nog op het zuidwestelijk deel van de Noordzijde als gebied waar de moskee zou moeten verrijzen. Kort voor de gemeenteraadsvergadering van 17 december waar de finale besluitvorming plaatsvond, koos het college voor de locatie die nu is opgenomen in de ontwerpbestemming.

Veel fracties uitten hierover hun verbazing, maar het argument dat de zaak van de islamitische gemeenschap geen verder uitstel kon lijden, gaf voor PvdA, VVD, CDA en GroenLinks de doorslag. Tegenover de negen stemmen van deze fracties stonden zeven tegenstemmen van Beter Bodegraven, ChristenUnie en SGP.

Het comité Noord Groen sluit niet uit dat het zal doorprocederen tot de Raad van State om de komst van de moskee in de polder te voorkomen. Op 16 september buigt een raadscommissie zich over het ontwerpbestemmingsplan, daarna is op 30 september het woord aan de raad.

Een woordvoerster van de gemeente Bodegraven kon gisteren nog niet zeggen of er behalve de vier genoemde zienswijzen nog meer protesten zijn ingebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer