„Prostitutie Wallen vermindert niet”
AMSTERDAM – De plannen van de gemeente Amsterdam om de Wallen flink op de schop te nemen, leiden er nog niet toe dat prostituees massaal stoppen.
Het prostitutie- en gezondheidscentrum P&G292 merkt nog weinig van de gevolgen van het zogeheten 1012-project, vernoemd naar het postcodegebied van de rosse buurt. Dat maakte hij zondag bekend.
Amsterdam wil de criminaliteit op de Wallen bestrijden. Daarom moet ook een flink deel van de prostitutieramen sluiten. Mariska van Huissteden, coördinator en vertrouwenspersoon bij P&G292, denkt dat veel vrouwen die moeten stoppen slechts verkassen naar ramen die wel mogen blijven.
Volgens Marianne Craanen, sociaal verpleegkundige bij P&G292, zal een groep wat oudere prostituees zich gaan bezinnen op een alternatief. „Maar we hebben nog niet veel signalen gehad van vrouwen die eruit stappen.” De hulpverleensters houden de ontwikkelingen goed in de gaten.
Het centrum biedt ook de mogelijkheid aan vrouwen zich om te laten scholen. „Ons prostitutie maatschappelijk werk biedt hun een loopbaantraject en helpt ze om weer op de gewone arbeidsmarkt terug te keren”, aldus Craanen. „Zij kijken ook hoe de vrouwen bijvoorbeeld het cv-gat van de jaren dat ze in de prostitutie hebben gewerkt oplossen, helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief en regelen een verzekering of bankrekeningnummer voor ze.”
De vrees dat de prostitutie zich ondergronds zal voortzetten is er altijd, erkent de verpleegkundige. „Maar bij de sluiting van de tippelzone in Amsterdam bleek dat uiteindelijk ook wel mee te vallen.” Vooralsnog staan de vrouwen nog niet te dringen bij P&G292 voor een omscholingstraject. Ook zijn er nog geen signalen dat het werk zich verplaatst naar het illegale circuit. „Zodra we onrust voelen, grijpen we in”, zegt Craanen.
P&G292, dat in april 2008 startte in een pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal, krijgt wel steeds meer aanloop van prostituees. Jaarlijks laten bij de instelling zo’n duizend vrouwen zich testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Dat is vijf keer zo veel als een paar jaar geleden, toen prostituees nog in de sekspanden werden onderzocht. Ook krijgt de organisatie veel vragen van prostituees die ongewenst zwanger zijn. „We helpen ze aan een abortusverwijzing, geven voorlichting over anticonceptie en schrijven die ook voor”, aldus Craanen.
Behalve voor gezondheidsvragen en cursussen kunnen prostituees bij het centrum ook terecht voor maatschappelijke hulp.