Binnenland

Nederland ‘reservaat’ voor radiopiraat

Nederland vormt een reservaat voor radiopiraten. Dat concludeerde een medewerker van het Agentschap Telecom maandag tijdens een bijeenkomst over de eerste resultaten van de actie ”Etherflits” van deze instelling. Die actie begon 12 maart en heeft als doel illegale radiozenders uit de lucht te halen.

ANP
15 April 2003 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:16
ZWOLLE - Een politiefunctionaris toonde maandag in beslag genomen zendapparatuur van radiopiraten. Met de actie Etherflits gaat de opsporingsdienst op zoek naar etherpiraten. - Foto ANP
ZWOLLE - Een politiefunctionaris toonde maandag in beslag genomen zendapparatuur van radiopiraten. Met de actie Etherflits gaat de opsporingsdienst op zoek naar etherpiraten. - Foto ANP

Het agentschap komt tot deze conclusie omdat Europees gezien 62 procent van alle etherpiraten in Nederland huist. De overige 38 procent is verdeeld over de andere landen. Een echte verklaring voor deze cijfers heeft het agentschap, dat onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken, niet. „Het zit blijkbaar in onze genen”, grapt projectmedewerker E. Rutjes.

Ook binnen Nederland is het strafbare feit duidelijk geconcentreerd in bepaalde regio’s. Zo zitten de meeste piraten in de noordelijke en oostelijke provincies. „Precieze aantallen ontbreken”, vertelt Rutjes. „Op internet stellen de piraten dat er in totaal 2700 van dergelijke zenders zijn. De ene zendt vijf minuten uit, de andere de hele dag. Wij gaan uit van 800 ’serieuze’ piraten. Ongeveer 70 procent daarvan zendt uit in het noorden en het oosten.”

De actie Etherflits richt zich daarom vooral op die gebieden. De afgelopen maand waren de controleurs meestal in Twente actief. In dat gebied zorgde dat voor een afname van de verboden uitzendingen met 25 procent. Rutjes vindt dat nog te weinig en hoopt dat uiteindelijk een reductie van 50 procent wordt bereikt.

De actie duurt in principe een jaar en op dit moment zijn er circa veertig zenders uit de lucht gehaald. De controleurs nemen de apparatuur in beslag en delen een boete van 1100 euro uit. Bij herhaling loopt dat op naar 2250 euro per overtreding per week. Die herhalingsboete is wel nodig, omdat zenders soms al snel weer in de lucht zijn. En omdat het agentschap zich nu vooral richt op Twente wanen Groningse piraten zich blijkbaar veilig, want daar namen de activiteiten toe.

Piraten zelf verfoeien van de actie en leggen een verband met de toekomstige verdeling van commerciële radiozenders. Met die verdeling verdient de overheid geld, en de piraten vinden dat zij daar het slachtoffer van worden. Het agentschap wijst die suggestie van de hand. „Deze actie bereiden we al heel lang voor en toevallig valt het nu samen met de herverdeling van de ether. Maar illegaal uitzenden mag gewoon niet en dat moeten wij controleren”, zegt een woordvoerster.

In een normale periode reageren controleurs alleen op klachten over de ontvangst. Nu gaan ze zelf actief op zoek naar piraten. „En dan sporen we in Twente de meest uiteenlopende zenders op”, vertelt een van hen.

Soms zijn het jongeren die met elkaar in een schuur uitzenden en het uitzenden zien als alternatief voor een stapavond. Het risico om te worden gepakt vinden ze een kick en als ze tegen de lamp lopen, brengen ze snel het geld op om weer uit te kunnen zenden.”

Maar de controleurs komen ook oudere piraten tegen die het als hun missie beschouwen om Nederlandstalige-, Tiroler- en Schlagermuziek de ether in te slingeren. „Die muziek hoor je anders namelijk niet op de radio”, verklaart een controleur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer