Binnenland

Beter stroomnet voor Goeree-Overflakkee

ROTTERDAM (ANP) – Dat bij bewoners op Goeree-Overflakkee regelmatig de elektriciteit voor langere tijd uitvalt, komt door de opbouw van het elektriciteitsnet. Uiterlijk 2013 moet het net zo zijn vernieuwd dat storingen veel minder voorkomen en van veel korte duur zijn.

4 August 2010 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 11:23
Foto ANP
Foto ANP

Dat zegt een woordvoerster van netbeheerder Stedin in Rotterdam naar aanleiding van een storing die een boer eind juli veroorzaakte. Hij beschadigde met de arm van een spuitwagen de kabels bij Stad aan ‘t Haringvliet. Daardoor hadden de bewoners van het voormalige eiland in Zuid-Holland twee tot acht uur lang geen elektriciteit. Ook in april zaten bewoners daar langere tijd zonder stroom, omdat blikseminslag tot een storing leidde. „Pure pech”, zegt de woordvoerster.

Het netwerk is aangelegd kort na de Watersnoodramp in 1953, in een dun bevolkt, uitgestrekt gebied. Toen zijn er dunne kabels gebruikt omdat de vraag naar stroom laag was. Mede door de bevolkingsgroei en de komst van het toerisme is die vraag de laatste decennia vooral in de zomer toegenomen. Door een fusie is het netwerk sinds 2001 in handen van Eneco, waarvan Stedin nu het gas- en elektriciteitsnetwerk beheert.

Stedin zegt met een investeringsprogramma van minimaal 38 miljoen euro, dat duurt tot 2013, de capaciteit te vergroten en het net te versterken. „Het netwerk dat er ligt, is op zich goed, maar het is wel kwetsbaarder voor storingen. Het is gevoeliger voor graafwerkzaamheden, blikseminslag, verzakkende grond en vorst. Daarom willen we het netwerk robuuster maken”, aldus de woordvoerster. Twee derde van alle storingen ontstaan door graafwerkzaamheden en een derde door grondwerking of andere externe factoren.

Dat die werkzaamheden zes jaar duren, heeft onder meer te maken met het feit dat het netwerk niet even plat kan worden gelegd. „Je wilt immers wel de levering en de kwaliteit ervan blijven garanderen. Bovendien moeten de werkzaamheden wel in een chronologische volgorde worden verricht.” Het aanleggen van 30 kilometer dikkere kabels wordt in het meerjarenprogramma nu wel naar voren gehaald, waardoor eventuele storingen korter van duur zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer