Binnenland

Oud-premier Zijlstra (83) overleden

Oud-premier prof. dr. J. Zijlstra is afgelopen zondag op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Wassenaar overleden. Hij was lange tijd minister en vervolgens president van De Nederlandsche Bank. De gezondheidstoestand van de antirevolutionaire voorman was de laatste jaren langzaam achteruitgegaan.

Van onze redactie politiek
27 December 2001 11:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:20
Zijlstra: sobere overheid nodig¶ - Foto
Zijlstra: sobere overheid nodig¶ - Foto

Velen roemden in de afgelopen dagen zijn grote betekenis voor de Nederlandse politiek en de economie. Koningin Beatrix, prins Claus en kroonprins Willem-Alexander hebben een condoleancetelegram gestuurd. Zijlstra was de peetoom van Willem-Alexander. Toen hij in 1967 werd geboren, was Zijlstra minister-president.

Premier Kok noemde Zijlstra een van de knapste naoorlogse economen van ons land. „Hij bleef zijn hele leven in de eerste plaats een man van de wetenschap, maar speelde ook in de politiek en in het landsbestuur lange tijd een belangrijke rol. Zijlstra was een man van groot gezag en was zeer vakbekwaam”, aldus Kok.

Minister Zalm van Financiën, die lid is van de VVD, beschouwt Zijlstra, die ook een strak begrotingsbeleid voorstond, als zijn grote voorbeeld.

CDA-leider Balkenende heeft met verdriet kennisgenomen van het overlijden van oud-premier Zijlstra. „Voor mij persoonlijk was hij een groot voorbeeld”, zo liet hij via zijn woordvoerder weten. Balkenende was onlangs nog bij de ARP-mannenbroeder op bezoek geweest.

De huidige CDA-voorman noemde Zijlstra „een man met groot gezag in de wetenschap, de politiek en de financiële wereld. Een scherp analyticus, een warme persoonlijkheid en een bescheiden mens.”

Volgens oud-ARP-voorman prof. I. A. Diepenhorst, die minister van Onderwijs was onder Zijlstra, heeft de overledene nooit vijanden bezeten: „Hij heeft steeds getoond te beseffen wat hij waard was, er meestal op bedacht niemand moedwillig te kwetsen. Hij was een bescheiden man, maar tegelijk niet bereid zich te laten wegdrukken.”

Groot Nederlander
President Wellink van De Nederlandsche Bank ziet in Zijlstra een succesvol voorganger: „Toen hij in 1981 met pensioen ging, was de inflatie laag en de gulden sterk.” Duisenberg, nu president van de Europese Centrale Bank en de opvolger van Zijlstra bij De Nederlandsche Bank, noemde Zijlstra „een groot Nederlander.”

CDA-coryfee Schmelzer, de man die als KVP-fractievoorzitter in 1966 het kabinet-Cals ten val bracht vanwege het financieel-economische beleid, zei terugblikkend: „Dat Zijlstra toen premier werd, vond ik heel gezond. Nadat de eerste kruitdampen waren opgetrokken, kwam er een man met gezag op juist dat gebied, met een beleid om de zaken gezond te maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer