Identiteit “Gelderse Vallei” betwist
De cliëntenraad van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede wil dat de bijbelse grondslag van het hospitaal uit de statuten wordt geschrapt. De zinsnede over het onderwerp moet volgens voorzitter P. van der Klok vervangen worden door woorden van een meer algemene strekking.
Van der Klok meent dat het meer een formele kwestie is dat de statuten worden aangepast. Volgens de voorzitter is het mogelijk dat er in het ziekenhuis nu abortus, euthanasie en kunstmatige inseminatie wordt verricht, terwijl dat op gespannen voet staat met de bijbelse grondslag. „Wij willen die daarom vervangen door een wat algemenere, bijvoorbeeld dat men zich bij hun handelen baseert op de christelijke traditie. Dat leidt minder snel tot discussies.”
Van der Klok stelt dat het onderwerp min of meer toevallig aan de orde kwam toen de statuten nog eens goed werden nagekeken. „Het is geen zaak die wat ons betreft met spoed aangepast moet worden. Deze situatie ligt al bijna twintig jaar zo. Ik kan me niet herinneren dat het in de praktijk tot problemen heeft geleid.”
Het ziekenhuis Gelderse Vallei, ontstaan uit een fusie van vier ziekenhuizen in Ede en omgeving, vermeldt in zijn statuten dat het zich bij zijn handelen baseert op de Bijbel. Dat is het gevolg van een moeizaam totstandgekomen compromis over de fusie van de ziekenhuizen in Wageningen, Bennekom en Ede in 1987. Daarbij was toen de christelijke identiteit een breekpunt voor met name het protestants-christelijke streekziekenhuis in Bennekom.
Het ziekenhuis in Veenendaal, dat aanvankelijk meedeed met de fusie, haakte om die reden aanvankelijk zelfs af. Uiteindelijk kwam er een regioziekenhuis dat zich in zijn handelen baseerde op de Bijbel, maar ook ruimte liet voor andere opvattingen. Wel moeten vier van de zeven leden van de raad van toezicht belijdend lid zijn van een kerkgenootschap.
Volgens voorzitter Van der Klok van de cliëntenraad is het „niet meer van deze tijd” dat een ziekenhuis met een groot verzorgingsgebied een duidelijk christelijk karakter heeft. „Je moet dit niet zien als een aanklacht. Sommige mensen denken nu misschien dat de hele identiteit op de helling gaat. Dat is beslist niet zo. We willen ruimte laten voor de persoonlijke interpretatie van wat het christendom inhoudt. De cliëntenraad heeft er geen moeite mee als het ziekenhuis een levensbeschouwelijke visie als uitgangspunt neemt.”
De cliëntenraad heeft een wijzigingvoorstel van de statuten opgestuurd naar de raad van toezicht. Of die daar op korte termijn aan toe komt is de vraag, omdat hij een aantal personele wijzigingen ondergaat. De raad is volgens de statuten verantwoordelijk voor de inhoudelijke koers van het ziekenhuis.