Binnenland

Hulp na seksueel geweld onvoldoende

De hulpverlening in instellingen van de geestelijke gezondheidszorg aan slachtoffers van seksueel geweld is onvoldoende. Meer dan de helft van de mensen die hiervoor worden geholpen, heeft na afloop van de behandeling nog ernstige tot zeer ernstige posttraumatische stressklachten omdat de deskundigheid van de hulpverleners te wensen overlaat.

ANP
14 April 2003 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek van de Rutgers Nisso Groep, het landelijk kenniscentrum seksualiteit in Utrecht. In het rapport ”Hulp aan slachtoffers van seksueel geweld” stelt de groep dat de behandeling van deze patiënten ernstig tekortschiet. In psychiatrische ziekenhuizen heeft zelfs 75 procent van de behandelde slachtoffers nog last van ernstige stressklachten. Die cliënten hebben dan al een lange behandeling van een of meer jaren achter de rug.

Volgens het onderzoekscentrum is de falende hulpverlening toe te schrijven aan een gebrek aan deskundigheid bij de hulpverleners. „Zestig procent van alle hulpverleners die in de eerste- en tweedelijns geestelijke gezondheidszorg werken, is niet voldoende geschoold in het behandelen van slachtoffers van seksueel misbruik”, stelt het rapport.

Volgens het kenniscentrum zijn de uitkomsten van het onderzoek bijzonder alarmerend omdat een grote groep cliënten van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg een geschiedenis van seksueel geweld heeft. „Twintig tot 30 procent van alle cliënten in de instellingen heeft ervaringen met seksueel geweld achter de rug”, aldus de onderzoekers. „Naar schatting gaat het om 140.000 tot 190.000 mensen per jaar.”

Het centrum wil dat de instellingen meer aandacht besteden aan de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld. „We hopen dat dit onderzoek ertoe bijdraagt dat het management van deze instellingen de problemen erkent en de hulpverlening aanpast”, aldus een woordvoerster. „Er moet bij de scholing van hulpverleners veel meer aandacht aan worden besteed.”

De vereniging Geestelijke Gezondheidszorg Nederland (GGZ) onderkent de conclusies van het rapport. „Er is op dit moment te weinig aandacht voor deze slachtoffers en dat is een schrijnende zaak”, aldus een woordvoerder. „Maar we werken er keihard aan om de kwaliteit van de zorg en de opleidingen van het personeel te verbeteren. Voor 2010 moeten alle instellingen voldoen aan strenge kwaliteitseisen, anders volgt er geen certificering. De behandeling van slachtoffers van seksueel geweld is een van de zaken die daarbij worden meegenomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer