Klokken van Kruispuntkerk Apeldoorn zwijgen zondag
APELDOORN – Het is zondagmorgen stil in de omgeving van de protestantse kerk Kruispunt in Apeldoorn. Gisternacht werden de twee bronzen klokken gestolen.
Het vrijwilligersechtpaar Akster kwam gisterochtend rond kwart voor tien bij het gebouw van de PKN-wijkgemeente Kruispunt-Open Huis. Gerrit zag de afvalcontainers tussen de rommel bij de ingang staan. „Ik dacht dat er jongelui bezig waren geweest”, vertelt de vrijwilliger.
Zijn vrouw keek omhoog naar de kleine klokkentoren waar kliko’s onder stonden. „O, Gerrit”, riep ze uit, „de klokken zijn gestolen.” De vorige dag, toen de Aksters ook al in de kerk bezig waren geweest, hadden ze er nog gehangen.
Akster aarzelde geen moment en belde de politie. Die was snel ter plaatse, evenals kerkrentmeester Bert Lentink. „Als je dit hoort, sta je toch wel gek te kijken”, zegt deze. „Het is een vreemd idee: Hoe komen ze erbij om klokken van een kérk te ontvreemden?”
De Kruispuntkerk kreeg de klokken in 2003 bij de samenvoeging van de gereformeerde wijkgemeente met de hervormde wijkkerk Open Huis. „Sindsdien wordt ’s zondagsochtends twee keer voor de dienst geluid en daarna nog tijdens het gezamenlijk bidden van het Onze Vader.”
De kerkrentmeester schat de schade op circa 6000 euro. „Je moet die klokken weer laten gieten en laten ophangen. Voor het brons zelf krijgen de dieven hoogstens 800 euro, uitgaande van een kiloprijs van 4 euro.” De klokken wogen beide 100 kilo en hadden een doorsnee van ongeveer 50 centimeter.
Twee weken geleden werden er elf kleine klokken gestolen van het gemeentehuis in het naburige Twello. Lentink: „De politie legt een verband. Die hoopt ook dat recyclingbedrijven door de publiciteit nu extra alert zijn. Wij hebben er gisteren al enkele in de omgeving gebeld.”
Brons is een hard en daardoor breekbaar materiaal. „Met een moker kun je het makkelijk aan gruzelementen slaan. Want als je met twee complete klokken bij een handelaar komt, is dat toch een beetje verdacht, nietwaar.”
De diefstal zelf moet vrij gemakkelijk zijn verlopen, denken Lentink en Akster. „Je zit hier in een stille hoek”, zegt de vrijwilliger. In het Mheenpark staan behalve de kerk alleen een sporthal en een gebouw van de padvinderij.
Lentink: „Bij de scouting heeft wel een groep overnacht. Maar die heeft niets gehoord.”
De lage kerk heeft geen verdieping, dus de dieven konden vrij gemakkelijk op het dak komen. Toen konden ze al direct bij de klokken. Akster: „Ze hebben de afvalcontainers eronder gezet en ze daarop laten vallen. Het moet wel een bons hebben gegeven. De kliko’s zijn ook helemaal stuk. Maar het heeft wel gewerkt, want niemand is wakker geworden.”
De bewakingscamera heeft de diefstal wel vastgelegd, maar Lentink wordt daar geen wijs uit.
„Je ziet mensen lopen, meer niet. Het is te hopen dat de politie er wat meer van kan maken.”