Buitenland

Hongkong: SARS nog niet onder controle

De hoogste bestuurder van Hongkong, Tung Chee-hwa, heeft zaterdag de problemen rond de longaandoening SARS besproken met de Chinese president Hu Jingtao. Volgens een communiqué zei Tung tegen Hu dat Hongkong de ziekte-uitbarsting nog niet onder controle heeft, maar dat deskundigen er wel achter zijn hoe de ziekte wordt overgedragen en behandeld kan worden.

AP
14 April 2003 08:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Toch zijn zondag in Hongkong weer vijf patiënten overleden, waardoor het aantal sterfgevallen door SARS in het gebied is gestegen tot veertig. Vier van de nieuwe patiënten waren relatief jong en fit: 40, 41, 45 en 52 jaar. Ondanks intensieve zorg en behandeling met een combinatie van antivirale middelen en steroden „bleven zij maar achteruitgaan”, aldus Liu Shao-haei van de ziekenhuisdienst. Hongkong heeft zijn maatregelen om de epidemie in te dammen verder verscherpt. Mensen die met SARS-patiënten in aanraking zijn geweest, mogen vanaf maandag de stad niet meer verlaten.

Over de hele wereld zijn nu ongeveer 3000 mensen met SARS besmet geraakt en zijn 133 mensen aan de ziekte bezweken. Vermoed wordt dat de ziekte veroorzaakt wordt door een variant van het coronavirus - de familie die bijvoorbeeld ook veroorzaker is van gewone verkoudheid. Een laboratorium in Canada, waar de meeste SARS-gevallen buiten Azië zich hebben voorgedaan, heeft inmiddels de genetische samenstelling van het virus in kaart gebracht.

De Chinese gezondheidsautoriteiten hebben zondag in van top tot teen in beschermende pakken gehulde journalisten rondgeleid langs ziekenhuizen in Peking om aan te tonen dat de Chinese hoofdstad op de ziekte is voorbereid. Tijdens de rondleiding bleef onduidelijk of er in Peking veel meer SARS-patiënten zijn dan de 22 waarvan de overheid melding heeft gemaakt. Artsen gaven toe dat er mogelijke SARS-patiënten in observatie waren, maar wilden geen aantallen noemen.

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) heeft Peking toegevoegd aan de lijst van SARS-gebieden. Op die lijst staan ook Hongkong, de provincies Guangdong en Shanxi in China, Taiwan, Toronto in Canada, Singapore en Hanoi in Vietnam.

Na een door de WHO afgegeven negatief reisadvies voor Hongkong en Guangdong op 2 april is het aantal reizen naar Hongkong scherp afgenomen. De luchthaven van Hongkong meldde zondag dat 30 procent van de vluchten was geannuleerd. Het aantal passagiers is gedaald van 54.300 op 1 april tot 31.700 afgelopen donderdag. Vorig jaar deden in deze periode dagelijks gemiddeld 98.600 mensen de luchthaven aan. Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific heeft het aantal passagiers zien afnemen van 30.000 naar 10.000 per dag. Als dit aantal onder de 6000 zakt, wordt overwogen alle vliegtuigen aan de grond te houden, zo haalden kranten een intern memo van de maatschappij aan.

De autoriteiten in Singapore hebben voor het eerst iemand die een quarantaineorder heeft overtreden een elektronisch polsbandje omgedaan waarmee de gangen van de desbetreffende persoon kunnen worden nagegaan. In de 4 miljoen inwoners tellende stadstaat mogen 608 mensen hun huis niet uit om te voorkomen dat zij anderen besmetten. Met drie nieuwe sterfgevallen is het aantal SARS-doden in Singapore zondag gestegen tot twaalf.

Zelfs in Cambodja, waar tot nog toe geen SARS werd gemeld, is de stroom toeristen opgedroogd. In het Sofitel Royal Angkor in Siem Reap is maar 10 tot 15 procent van de kamers bezet. „Wij hebben maar kamers afgesloten en de airconditioners uitgezet om energie te besparen. Veel meer is er niet aan te doen”, aldus manager Marc Begassat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer