„Duikenburg is een echte vakantiebestemming”
ECHTELD – Een echt uitje. Zo typeert standhouder 414 de Duikenburgse Dagen. „Voor sommige bezoekers is Echteld deze week een vakantiebestemming.”
Vanaf vanmorgen staat het dorp in de Betuwe drie dagen in het teken van de Duikenburgse Dagen.
De zomermarkt beleeft alweer zijn zeventiende editie. Uitgegroeid van 12 kramen in het eerste jaar naar 250 in 2010. „Het is vooral een markt, geen evenement”, benadrukt Henk de Heus.
De organisator telt zijn bezoekers niet, maar ziet elk jaar „vele duizenden” gasten langskomen. „Bezoekers betalen geen entree. ’s Ochtends komen vooral de ouderen en de gezinnen, ’s avonds zie ik veel jongeren en stelletjes.”
Recept
Het zomerbraderie rond zalencentrum De Oude Duikenburg kent haar eigen beproefde recept. Kraampjes staan keurig in het gelid rond het hoofdgebouw gegroepeerd. Het aanbod is divers. Antiek, boeken, kleding, cd’s, worst, orgels, hoeden, skelters, tassen, wave boards, tassen, horloges, speelgoed.
Egbert Juffer zingt spontaan mee met een Italiaans stuk van z’n eigen cd. „Mijn bereik is van bas tot tweede tenor.” Uitgeleerd is de negentienjarige zanger na dertien jaar nog niet. „Je bent nooit klaar.”
Z’n stem galmt in de vroege ochtend over het terrein. „Voor Gevangenenzorg Nederland”, verzekert hij. De organisatie probeert meer naamsbekendheid te krijgen. „Hard nodig”, verklaart woordvoerder Klaas Honkoop. „We komen steeds meer geboefte tegen uit de breedte van kerkelijk Nederland, van licht tot zwaar. Ja, ook daar.”
Een grote Engelse dubbeldekker staat als een blikvanger op een hoek van het terrein. Een opblaaskussen bolt rond de klok van tienen op. Ondernemers stallen inmiddels hun waren uit.
Klompen en tulpen
Krajenbrink uit De Heurne, onder de rook van Dinxperlo, verkoopt klompen, tulpen en paraplu’s. Hollandser kan het niet. Het kloeke arsenaal klompen wacht op kopers. Traditionele, blanke, rode met witte stippen, roze met witte stippen. Hout en plastic.
„Ik schat dat we er hier een 500 hebben staan”, schat eigenaar Krajenbrink. „En 200 muiltjes voor damesvoeten.”
De klompenmaker fabriceert het schoeisel machinaal. „De beschildering is handwerk”, benadrukt Marijke Krajenbrink. „Elke avond staan we te kwasten.” Beschildering op verzoek is mogelijk. Bijvoorbeeld met: ”Van een boer op klompen, gekleed in oude lompen, kun je dikwijls meer leren, dan van alle hoge heren”.
Het bedrijf levert zonodig een orthopedische versie. De verwachtingen zijn hooggespannen bij de klompenmakers. „We staan er nu voor de derde keer. Het zou mooi zijn als we snel weer met lege rekken naar huis kunnen.”
De zomermarkt in Echteld telt een aanzienlijk aantal stichtingen en goede doelen. Curadomi, Zondagsrust, Stichting Hulp Oost-Europa, het Isaac Da Costafonds en stichting Hulp Vervolgde Christenen staan verspreid over het terrein. De Evangelische Omroep staat links van het midden.
Hulp Vervolgde Christenen is voor de veertiende keer naar de Betuwse bazaar afgereisd. Hoofd fondsenwerving Wim Kruithof staat voor naamsbekendheid en financiën. „Je probeert zo veel mogelijk geld binnen te krijgen.” Verder probeert hij meisjes uit India te helpen via financiële adoptie.
Een groot aantal vrouwen verdringt zich bij de kledingzaken onder hoge, witte punttenten. Rasechte koopjesjagers. Kijken, zoeken, passen, kopen. Twee grijzende dames met rollator schuiven naar voren.
Kralen
Kralen zijn er op Betuwse bodem in alle soorten en maten verkrijgbaar. Een kralenpakket is in de aanbieding: van 9,95 euro voor 5 euro.” Voor vijf kettingen”. Kralenkoopman Harm van Ledden uit Asperen staat voor de derde keer bij de Oude Duikenburg. „Je moet toch ergens staan. Het loopt hier best.”
Binnen kunnen bezoekers diverse activiteiten bijwonen, zo is er ”Muzikaal onthaal in de Waalzaal”.
Samen zingen kan in de grote zaal, dia’s kijken voor kinderen in ’t Bovenhuis of orgel spelen tussen uitgeputte gasten.
Business
Willemijn Veen uit Ameide staat voor het zevende jaar op de zomermarkt. Vervelen doet het niet, vindt ze. Ze verkoopt antiek, brocante, curiosa, glaswerk, servies, oud en nieuw decoratiemateriaal. Standhouder 414 glimlacht om haar uitgegroeide hobby.
De gezelligheid en de ontspannen sfeer spreekt haar aan in Echteld. De warmte van vandaag speelt de bezoekers volgens haar geen parten. „Het is voor veel mensen een alternatieve vakantiebestemming. Een echt uitje.”
En voor haar is het big business? „Laat dat ”big” er maar af. Het is business”, zegt ze veelbetekenend.
Veen: „Wij verkopen hier per vierkante meter. Thuis hebben we nog meer voorraad. Inkopen doen vind ik leuk. Verkopen nog leuker. Dan komt het geld binnen.”
Om de hoek staat een handvol oude tractoren van de Oldtimerclub De Grebbetrekkers. Tussen cd’s en oude schrijvers.