Binnenland

Lage bruggen dwarsbomen waterrecreatie Krimpenerwaard

LEKKERKERK – Verschillende bruggen veroorzaken vanwege hun geringe hoogte een ernstige belemmering van de kano- en schaatsrecreatie in het Loetbos en de polders van de Krimpenerwaard.

Dick den Braber
19 July 2010 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 11:13
Nieuwe, lage bruggen veroorzaken belemmering voor kanoërs in de Krimpenerwaard. De eigenaar van kanocentrum De Loet: „Je moet helemaal plat in de boot gaan liggen.” Foto Dick den Braber
Nieuwe, lage bruggen veroorzaken belemmering voor kanoërs in de Krimpenerwaard. De eigenaar van kanocentrum De Loet: „Je moet helemaal plat in de boot gaan liggen.” Foto Dick den Braber

Het gaat om de bruggen die zijn aangelegd in verband met de vernieuwingswerkzaamheden van de provinciale weg N210. Dat zijn niet alleen bruggen voor het wegverkeer, maar ook verschillende landbouwbruggetjes, die zijn aangelegd om de eilanden naast de N210 te ontsluiten. In de oude situatie waren de door sloten omringde kavels te bereiken via bruggen vanaf de autoweg, maar vanwege de verlegging van de vernieuwde rijbaan moesten er oeververbindingen komen vanaf het fietspad aan de andere kant, over het riviertje de Loet.

Volgens een woordvoerster van Groenservice Zuid-Holland (GZH), verantwoordelijk voor de aanleg van de landbouwbruggen, is de afstand tussen het water en de nieuwe bruggen 75 centimeter. „Dat is niet lager dan de bruggen die er eerst lagen.”

De eigenaar van Kanocentrum De Loet in Lekkerkerk, Henk Stultiens, ontkent dit laatste echter. „Met een lichtgebogen hoofd kon je onder al de oude bruggen door.” De hoogte van de nieuwe bruggen is volgens hem hooguit 65 centimeter: veel te laag voor kanovaarders. „Je moet helemaal plat in de boot gaan liggen. Iemand die niet weet wat-ie doet, slaat om.” Vaarroutes door de weilanden lijken hiermee uitgesloten, en dat spijt Stultiens behoorlijk. „Ik krijg wel eens buitenlandse gasten van Shell op bezoek. Die vinden de polder prachtig om doorheen te varen.”

Volgens de woordvoerster van GZH heeft de geringe hoogte van de bruggen te maken met de krappe draai die landbouwverkeer moet maken om de kavels te bereiken. Hierom liggen brugdekken op gelijke hoogte met het fietspad. Ze ziet echter de moeilijkheid niet: „Misschien is het een beetje krap om er onderdoor te gaan, maar op zich is het geen probleem voor kano’s. Voor schaatsers was het wel fijner geweest als de afstand groter was geweest.” Niet alleen de kanoverhuurder klaagt echter over de te lage brughoogtes. Het Krimpense echtpaar Visser kanode tot voor kort regelmatig over het riviertje de Loet. De lage bruggen gooiden echter roet in het eten. Riet Visser-Bouter: „Het lukt wel om er onderdoor te gaan, maar het is hartstikke eng. We worden ook een dagje ouder.” Andere routes zijn volgens het echtpaar niet voorhanden.

Kanoverhuurder Stultiens vreest het ergste voor zijn bedrijfje. „Ik kan nu wel sluiten. Ik ben natuurlijk maar een kleine speler in het grote geheel, maar het gaat wel om m’n pensioen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer